Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kriser, tillbud

Krisstöd öppnar efter tragisk dödsolycka

Krisstöd öppnar efter tragisk dödsolycka

Kommunen öppnar platser för krisstöd med anledning av den tragiska dödsolyckan på E22 utanför Linderöd på söndagskvällen. Till platserna kan personer i chock och sorg komma för att prata med någon eller bara sitta ner en liten stund.

AI för bättre prognoser mot översvämningar

Kristianstad kommun har nyligen genomfört en banbrytande pilotstudie för att med hjälp av AI förbättra sina prognoser för översvämning i dagvattensystemet. Studien är ett samarbete mellan Kristianstad kommun, Högskolan Kristianstad och Malmö Universitet. AI-modellen har 35 % färre fel än det tidigare prognosverktyget. Nu vill kommunen utveckla ett verktyg som kan visualisera översvämningsriskerna.

Åtgärder föreslås mot PFAS vid brandstationen i Kristianstad

Åtgärder föreslås mot PFAS vid brandstationen i Kristianstad

En rad undersökningar vid brandstationen i Kristianstad har visat på förekomst av miljöskadliga PFAS-ämnen från gammalt brandskum. Nu har kommunen fått en riskbedömning och förslag till åtgärder. Inga omedelbara hälsorisker konstateras, men åtgärderna väntas kosta mellan 40 och 250 miljoner kronor.

Ungdomar som går danskurs på Kulturhuset Barbacka, Kristianstad

Ung livsstil i Kristianstads kommun – utan spaning ingen aning!

Under hösten 2022 genomfördes studien Ung livsstil på högstadiet i Kristianstads kommun, där ungdomar fick svara på frågor om sina kultur- och fritidsvanor. Över 1000 ungdomar besvarade enkäten – ett viktigt underlag som visar vad ungdomar gör på sin fritid, men också vad de skulle vilja göra.

Lärplatser för naturbaserade lösningar skapas runt Östersjön

Lärplatser för naturbaserade lösningar skapas runt Östersjön

Nätverket Biosphere for Baltic får nästan 4,5 miljoner euro i EU-finansiering till projektet Supported by Nature. Biosfärområde Kristianstads Vattenrike är ett av nio biosfärområden runt Östersjön som ska arbeta med naturbaserade lösningar för en bättre miljö i Östersjön.

Ett skyfall orsakade översvämningar vid Skeppsbron i Åhus 2021.

Unikt samarbete när flera aktörer gör gemensam sak mot översvämning

Rejäla regnväder som orsakar kraftiga översvämningar där stora ekonomiska, materiella och emotionella värden kan gå förlorade spås öka i framtiden. Under nästa vecka startar en kampanj där flera försäkringsbolag gör gemensam sak med kommuner och räddningstjänster i nordöstra Skåne för att informera fastighetsägare om deras eget ansvar vid skyfall.

Camilla Stålner, undersköterska, och Annika Bergh, kommunikatör, representerade alla pristagare vid prisutdelningen.

Omsorgspersonal får pris för boken ”Dansa med corona”

Personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 tilldelades idag Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022 under en ceremoni i Stockholm. Personalen får priset för sin insats under pandemin och för arbetet med boken ”Dansa med corona”.

Det är fastighetsägarens ansvar att förebygga och skydda sin egendom mot översvämningar.

Skyfall – ett översvämningshot med eget ansvar

Enligt SMHIs klimatscenario kan antalet dagar med kraftig nederbörd öka med åtta till tio dagar per år. Dessutom kommer framtidens skurar att innehålla 20 - 30 procent mer regn. Detta ställer högre krav på alla invånare att skydda sin fastighet, sitt företag, sin egendom och inte minst sig själv mot översvämning.

Ramboll konstaterar att Kristianstads kommun är van att hantera störningar av olika slag och att det märks i krisledningsarbetet.

Kommunens stabsarbete under pandemin utvärderat

Konsultföretaget Ramboll har på Kristianstads kommuns uppdrag utvärderat stabsarbetet under pandemin. Betyget är gott. Ramboll konstaterar att kommunen är van att hantera störningar av olika slag och att det märks i krisledningsarbetet.

Hårt mediebevakad omsorgspersonal släpper bok

Hårt mediebevakad omsorgspersonal släpper bok

De var hett stoff i media och mötte samtidigt några av sina livs största utmaningar. Nu släpper personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 boken ”Dansa med corona” om sina upplevelser våren 2020. Media är välkomna att delta vid boksläppet.

Räddningstjänsten stärker skyddet mot skogsbränder

Räddningstjänsten stärker skyddet mot skogsbränder

Räddningstjänsten i Nordöstra Skåne har fått sex nya moderna motorsprutor att ha i beredskap vid skogsbränder. Motorsprutorna gör att man kan ta vatten direkt från vattendrag och sjöar vid mer besvärliga bränder i mark och terräng.

Nya motorsprutor till Räddningstjänsten

Nya motorsprutor till Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Nordöstra Skåne stärker skyddet mot skogsbränder och har köpt in sex nya motorsprutor. Motorsprutorna gör att man kan ta vatten direkt från vattendrag och sjöar vid bränder i mer besvärlig mark och terräng. De nya motorsprutorna levereras onsdagen den 28 april.

Ungdomarna får bland annat uppleva en brand på ett diskotek.

10-års jubileum för säkerhetsdagarna

För tionde gången arrangerar Kristianstads kommun och Drog-och Brottsförebyggande rådet (BRÅ) säkerhetsdagar för alla elever som går i årskurs sju. I år är det rekordmånga elever, omkring 1250, som får vara med om simulerande olyckor och träffa blåljuspersonal. Årets säkerhetsdagar äger rum den 17-19 september på räddningstjänstens område i Kristianstad.

Karl-Erik Svensson märker ett stort intresse bland andra kommuner för Kristianstads arbete med översvämningsskydd.

Kristianstads pumpar lockar

Kristianstad har länge arbetat med att bygga upp ett översvämningsskydd med vallar och pumpstationer. Därför vänder många andra kommuner blickarna hit när högvatten hotar På fredag 6/9 kommer en grupp från Göteborgs stad för att lära sig mer. Medier är välkomna att delta vid besöket på Pyntens pumpstation i Hammarslund kl. 13.30.

Se räddningstjänsten öva i underjorden

Fredagen den 7 september håller räddningstjänsten en unik övning under jorden i centrala Kristianstad. De 8 brandmän som ska ner i underjorden vet inte vad som väntar dem. De ska öva på att rädda servicepersonal som fastnat i kulvertar under marken. Pressen är välkommen klockan 10:00.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Nu startar Krisberedskapsveckan

På måndag, den 28 maj, startar Krisberedskapsveckan. En kampanj som ska få invånarna mer förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme. Tillsammans med bland annat Civilförsvarsförbundet arrangerar kommunen olika träffar där man kan lära sig mer om sin egen krisberedskap.

Boende i Maglehem kan använda sitt vatten som vanligt igen

Boende i Maglehem kan använda sitt vatten som vanligt igen

Vid en rutinkontroll den 17 september upptäcktes bakterier i Maglehems dricksvatten och en kokningsrekommendation utfärdades. Nu, efter drygt två månader, visar provsvaren att dricksvattnet kan användas som vanligt igen.

Kristianstads sjuor lär sig om säkerhet

Kristianstads sjuor lär sig om säkerhet

För fjärde året arrangerar Kristianstads kommun tillsammans med Brotts och drogförebyggande rådet (BRÅ) en säkerhetsmässa för alla Kristianstads kommuns elever i årskurs sju. Där får eleverna uppleva en realistisk diskoteksbrand och konsekvenserna av kränkningar på nätet. Säkerhetsmässan hålls den 11 och 12 september.

Risk för vattenbrist i Kristianstad

Kristianstads kommun gick vid lunchtid på torsdagen ut med en uppmaning till invånarna i Kristianstad och Östra Göinge att vara sparsamma med vattenförbrukningen. På grund av en trasig vattenpump och tillfälliga ledningsarbeten finns risk att vattenbrist ska uppstå.

Visa mer