Gå direkt till innehåll
Camilla Stålner, undersköterska, och Annika Bergh, kommunikatör, representerade alla pristagare vid prisutdelningen.
Camilla Stålner, undersköterska, och Annika Bergh, kommunikatör, representerade alla pristagare vid prisutdelningen.

Pressmeddelande -

Omsorgspersonal får pris för boken ”Dansa med corona”

Personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 tilldelades idag Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022 under en ceremoni i Stockholm. Personalen får priset för sin insats under pandemin och för arbetet med boken ”Dansa med corona”.

Priset delas årligen ut till personer som gjort en betydelsefull socialpolitisk insats. Juryns motivering till årets pris lyder:

”Priset ges till personalen för deras storslagna insats under coronapandemin men också för initiativet att dokumentera sina erfarenheter genom boken ”Dansa med corona – om 47 intensiva dagar på vård- och omsorgsboendet Östergård 2”. Genom intervjuer, dagboksanteckningar och veckobrev från enhetschefen får vi följa det tuffa arbetet på ett äldreboende under den första tunga tiden av pandemin, när många av de boende insjuknade och flera avled.

Svensk socialpolitisk förening vill genom årets hederpris uppmärksamma den personal som gör socialpolitiska insatser varje dag i sitt arbete för de allra sköraste äldre personerna i äldreomsorgen – under pandemin ofta med otillräcklig utrustning och bemanning och under ytterst svåra förhållanden. Genom att sprida kunskap om vardagen på ett alldeles vanligt äldreboende ger personalen på Östergård 2 röst åt alla dem som dagligen utför ett gott omsorgsarbete utan bli uppmärksammade eller hedrade för det.”

Priset har tidigare gått till bland annat Hedi Fried för sitt arbete med att motverka nazism och främlingsfientlighet och Thomas Hammarberg för sitt arbete med mänskliga rättigheter och barns rättigheter.

 – Det känns verkligen oerhört fint att få ta emot detta pris. Det visar värdet av att vi har delat med oss av våra erfarenheter, men blir också en slags upprättelse för all personal inom äldreomsorgen runtom i landet som blev utsatta för skuldbeläggning under början av pandemin. Det här priset delar vi med alla hjältar som gjorde stora insatser i det tysta, säger Camilla Stålner, undersköterska på Östergård 2.

    Priset delades ut idag i Stockholm i samband med Svensk socialpolitisk förenings årliga studiedag. I juryn ingår föreningens styrelse med bland annat Ann Jönsson, utredningssekreterare på Regeringskansliet, och Gun-Britt Trydegård, filosofie doktor i socialt arbete.

    Om boken

    Vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19 våren 2020. I boken ”Dansa med corona” berättar personalen om sina upplevelser under denna period. De beskriver en tid som var intensiv och omtumlande såväl på jobbet som privat.

    Viruset slog hårt mot boendet. Det tog sig in vid en tidpunkt när vi varken regionalt eller nationellt hade hunnit skaffa oss särskilt mycket kunskap om hur det bäst skulle motas bort. Instruktionerna skiftade från dag till dag.

    Med många sjuka bland både kunder och personal, ett begränsat antal vikarier och en isolerad situation för de äldre blev påfrestningarna stora. Samtidigt bevakade media boendet så intensivt att vakter till slut fick sättas in för att skydda personalen. I sociala medier haglade anklagelserna: personalen pekades ut som hänsynslösa smittspridare och fick skulden för utbrottet. Boken ger en inblick i hur vi människor fungerar, både när vi är som sämst och när vi är som allra, allra bäst.

    Varmt mottagande

    Boken har rönt uppmärksamhet både bland allmänheten och i andra kommuner och regioner, men också i forskarvärlden.

    En av de forskare som hyllat boken är Marta Szebehely, professor emeritus vid Socialhögskolan, Stockholms universitet, och anlitad som expert i den svenska Coronakommissionen. I en lång recension i facktidningen Äldre i centrum #4 pekar hon bland annat på hur boken fyller en del av den kunskapslucka om hur enskilda äldreboenden berörts av pandemin som hon efterlyste studier kring i sin underlagsrapport för Coronakommissionen 2020.

    Personerna bakom boken

    Medverkande i boken:
    Ajshe Zeka, undersköterska
    Arne Johan Hegdahl, enhetschef
    Camilla Stålner, undersköterska
    Carola Nilsson, inlånad undersköterska
    Christel Larsson, undersköterska
    Doris Johansson, undersköterska
    Elhane Murseli, undersköterska
    Elisabet Svensson, undersköterska
    Elisabeth Berg, undersköterska
    Elmedina Thaqi, vikarierande vårdbiträde
    Elvira Ahmeti, undersköterska
    Feras Zaben, vikarierande vårdbiträde
    Gunilla Andersson, undersköterska
    Helen Oscarsson, undersköterska
    Ingela Andersson, undersköterska
    Inger Larsson, undersköterska
    Ismael Khamis, undersköterska
    Jacqueline Nilsson, planerare
    Jakob Hansson, undersköterska
    Jasmina Mesanovic, undersköterska
    Jennie Lind, undersköterska
    Jonna Johansson, sjuksköterska
    Linda Andersson, undersköterska
    Muzafere Murseli, undersköterska
    Ninnie Brandt Nissmark, undersköterska
    Rebecka Lindström, vårdbiträde
    Sabahate Iseni, undersköterska
    Sayed Amiri, undersköterska
    Suzanne Nilsson, undersköterska
    Zekija Jasarevic, undersköterska

    Redaktör:
    Annika Bergh, kommunikatör

    Försäljning

    Boken ”Dansa med corona – om 47 intensiva dagar på vård- och omsorgsboendet Östergård 2” säljs via Kristianstads kommuns hemsida.

    Kontakt och mer information

    Arne Johan Hegdahl, enhetschef Östergård 2, Kristianstads kommun
    E-post: Arne-johan.hegdahl@kristianstad.se
    Tel. 044-13 24 79

    Annika Bergh, kommunikatör, Kristianstads kommun
    E-post: annika.bergh@kristianstad.se
    Tel. 044-13 26 45

    Välkommen att kontakta oss för press- eller recensionsexemplar av boken.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

    Kontakter

    Annika Bergh

    Annika Bergh

    Presskontakt Omsorgsförvaltningen Kommunikatör 072-467 86 45

    Relaterat innehåll