Gå direkt till innehåll
Ett skyfall orsakade översvämningar vid Skeppsbron i Åhus 2021.
Ett skyfall orsakade översvämningar vid Skeppsbron i Åhus 2021.

Pressmeddelande -

Unikt samarbete när flera aktörer gör gemensam sak mot översvämning

Rejäla regnväder som orsakar kraftiga översvämningar där stora ekonomiska, materiella och emotionella värden kan gå förlorade spås öka i framtiden. De större riskerna för både person och egendom gör nu att flera försäkringsbolag gör gemensam sak med kommuner och räddningstjänster i nordöstra Skåne. Under nästa vecka inleds en gemensam kampanj.

Sedan 2017 har räddningstjänsten och flera kommuner i nordöstra Skåne samverkat med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad för att informera om och förhindra skador till följd av kraftigt regnande, så kallade skyfall. Kampanjen har gått via sociala medier och delats flitigt. I år tillkommer även försäkringsbolagen Folksam och Kommunassurans Syd Försäkrings AB, KSFAB i kampanjen.

– Vi är glada att ännu fler ansluter sig till vårt unika och viktiga samarbete för att förmedla kunskap om vad du som privatperson kan göra före, under och efter ett skyfall, säger Anders Pålsson på räddningstjänsten i Kristianstad.

Ett skyfall innebär förenklat en regnmängd på över 40 millimeter under ett dygn. Det är stora mängder vatten som behöver någonstans att ta vägen. Många gånger innebär det skador på exempelvis fastigheter, när vattnet trängt in i källare eller stigit upp genom golvbrunnar.

– Vid ett skyfall ansvarar räddningstjänsten främst för att rädda liv och skydda samhällsviktiga funktioner, som exempelvis sjukhus. Ansvaret för privata fastigheter vilar på den enskilda fastighetsägaren och därför är den här kampanjen så viktig. Kan vi få alla att på bästa sätt förhindra att det blir översvämningar i exempelvis den egna källaren är mycket vunnet, säger Anders Pålsson.

Kampanjen Skyfall inleds nästa vecka och innefattar två pressmeddelanden med information och kampanjmaterial för sociala medier som delas av alla som deltar i samarbetet. Anders Pålsson hoppas att man framöver kommer att se ännu fler deltagande kommuner, bolag och organisationer.

– Samarbetet handlar i grunden om att förebygga kostsamma och känslomässigt jobbiga skador och att vi tillsammans kan sprida kunskapen vidare är viktigt. Att något ska ge ringar på vattnet kanske rimmar illa med just den här kampanjen, men vår förhoppning är verkligen att det här sättet att jobba sprider sig till flera, säger han.

I samarbetet ingår utöver försäkringsbolagen och räddningstjänsterna i nordöstra Skåne även kommunerna Perstorp, Hässleholm, Kristianstad, Östra Göinge, Osby och Bromölla.

Kontakt och ytterligare information

Anders Pålsson, brandingenjör, räddningstjänsten Kristianstads kommun, 0733-13 50 02, anders.palsson@kristianstad.se

Renée Carlsson, hållbarhets- och kommunikationschef, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96

Folksams pressavdelning, 08-27 20 40, press@folksam.se

Ämnen

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Malin Bergkvist

Malin Bergkvist

Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00

Relaterat innehåll

Det är fastighetsägarens ansvar att förebygga och skydda sin egendom mot översvämningar.

Skyfall – ett översvämningshot med eget ansvar

Enligt SMHIs klimatscenario kan antalet dagar med kraftig nederbörd öka med åtta till tio dagar per år. Dessutom kommer framtidens skurar att innehålla 20 - 30 procent mer regn. Detta ställer högre krav på alla invånare att skydda sin fastighet, sitt företag, sin egendom och inte minst sig själv mot översvämning.