Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten/havsmiljö

Nya projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations" ska engagera unga vuxna i biosfärområdena runt Östersjön.

Unga träffas i Vattenriket för ett hållbart Östersjön

Sommaren 2025 samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De ska delta i ett ungdomsforum i projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations”, finansierat av Svenska Institutet. Projektet syftar till att engagera unga för ett hållbart Östersjön och utveckla idéer för att öka ungas deltagande i biosfärområdena.

Här grävs en ny våtmark för att minska läckaget av järn och aluminium till Helge å.

Unik våtmark ska minska läckaget av järn och aluminium till Helge å

På Kristianstadsslätten och många andra områden i landet har mark torrlagts för odling. Vatten pumpas upp och leds bort i diken. Detta vatten innehåller stora mängder järn och aluminium, vilket är negativt för växter och djur. Nu grävs landets första våtmark som ska fånga upp dessa ämnen innan vattnet når Helge å.

Olja från grundstött färja närmar sig Åhuskusten

Olja från grundstött färja närmar sig Åhuskusten

En del av oljeutsläppet från passagerarfärjan som gick på grund utanför Sölvesborg under söndagen rör sig nu mot Skånes kust vid Åhus. Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land.

Magnus Lindgren installerar sensorer till Smart VA

Kristianstads kommun finalist i DI Tech Excellence Awards

Kristianstads kommun är finalist i Dagens Industris Tech Excellence Awards, i kategorin ”Årets hållbarhetsinitiativ”. Nomineringen gäller kommunens projekt Smart VA, som förser avloppsledningarna med smarta sensorer. De mäter bland annat mäter flöden, vilket kan låta oviktigt – men i framtiden kommer det få mycket stor ekonomisk och miljömässig betydelse.

Fiskeredskapet landvad ger svar på vilka fiskar som lever under ytan runt Snickarhaken.

Bioblitz ska väcka intesset för havet

På söndag 22 maj kl 11-16 arrangerar Vattenriket en bioblitz på Snickarhaken i Åhus. En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid. Amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt. Vi håvar, drar landvad och upptäcker livet under ytan. Syftet är att öka kunskapen om de kustnära delarna av Hanöbukten och väcka intresse och engagemang för havet.

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Räddningstjänsten i Kristianstad börjar använda en ny metod för att få renare larmställ fria från farliga partiklar för brandmännen. Vi bjuder in medier för att berätta mer om metoden onsdagen den 9 april 2021. Det är samma dag som Räddningstjänsten börjar använda den nya tvättmetoden.

Läkemedelsrening igång på Degeberga avloppsreningsverk

Läkemedelsrening igång på Degeberga avloppsreningsverk

Kristianstad fick under våren 2019 en ansökan beviljad hos Naturvårdsverket för ett pilotprojekt för läkemedelsrening i Degeberga. Anläggningen togs i drift i april 2020. Nu har de första provsvaren inkommit och de ser ännu mer lovande ut än vad kommunen från början vågade hoppas på.

Kristianstads centrala reningsverk hanterar merparten av allt avlopp i Kristianstads kommun.

Startbeslut för reningsverk

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fattat beslut om att påbörja ombyggnationen av Kristianstads centrala reningsverk. Det är Kristianstads kommuns hittills största projekt och en viktig förutsättning för verksamheten i och kring Kristianstad. 2024 ska verket tas i drift och en spännande teknik som ska användas är så kallad membranteknik, som rensar bort mikroplaster från vattnet.

Karl-Erik Svensson märker ett stort intresse bland andra kommuner för Kristianstads arbete med översvämningsskydd.

Kristianstads pumpar lockar

Kristianstad har länge arbetat med att bygga upp ett översvämningsskydd med vallar och pumpstationer. Därför vänder många andra kommuner blickarna hit när högvatten hotar På fredag 6/9 kommer en grupp från Göteborgs stad för att lära sig mer. Medier är välkomna att delta vid besöket på Pyntens pumpstation i Hammarslund kl. 13.30.

Pressinbjudan: byggstart för läkemedelsrening i Degeberga

Pressinbjudan: byggstart för läkemedelsrening i Degeberga

Media välkomnas att delta när Kristianstads kommun påbörjar bygget av sin första läkemedelsrening. Läkemedelsrester i miljön är ett stort problem, eftersom de normalt renas inte i reningsverk och sedan orsakar skada i naturen. Projektet är ett pilotprojekt som pågår under 2019 – 2020. Kostnaden bedöms till 12,3 miljoner kronor där cirka 11 miljoner kronor täcks av statligt bidrag.

Biosfär 2018 är den nionde forskningskonferensen i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Vattenrikets vatten i fokus på Biosfär 2018

På måndag 19 november är det dags för årets forskningskonferens Biosfär 2018. På menyn står av ett brett smörgåsbord nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Ett tiotal forskare berättar om sina upptäckter i naturums hörsal full av studenter, lärare, tjänstemän, föreningsaktiva och naturintresserad allmänhet. I år blir det särskilt fokus på Vattenrikets vatten.

Strandremsan söder om Revhaken i Äspet, Åhus, är en av de stränder där vattenmiljökonsulterna vid DHI ger Kristianstads kommun förslag till åtgärder mot erosion.

Förslag till erosionsskydd i Åhus

Det går att motverka erosionen på utsatta stränder i Åhus. Det som framför allt behövs är drivor av ny sand. Men allra först krävs tillstånd, beslut, pengar och grundliga beräkningar. Det framgår av den rapport som DHI nu har lämnat till Kristianstads kommun.

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Hanöbukten mår dåligt och orsakerna är komplexa. Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, är en av talarna på Havsmiljöinstitutets seminarium om nya angreppssätt för att lösa Hanöbuktens miljöproblem. Hon ska berätta om Vattenrikets arbete som ett gott exempel på samverkan och lokalt engagemang.

Bevattningsförbud i Åhus och Yngsjö

​På grund av stor vattenåtgång i värmen så har kommunen utfärdat bevattningsförbud i Åhus och Yngsjö. Det innebär att det kommunala dricksvattnet inte ska användas till bevattning, fylla bassänger eller annat som kräver stora mängder vatten.

Pressinbjudan: Upptakt för projekt Biosphere for Baltic - Biosfärområden runt Östersjön träffas i Vattenriket

På måndag 14 maj träffas företrädare för nio biosfärområden i sju länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. I två dagar ska de utbyta erfarenheter och kunskap om havets utmaningar och möjligheter i projektet Biosphere for Baltic. På måndag eftermiddagen åker gruppen ut i fält. Media hälsas varmt välkomna till Utemuseum Äspet kl 15.30-16.15.

Längs större delen av stränderna i Hanöbukten råder inget erosionshot enligt DHI:s rapport till Kristianstads kommun. Sträckan norr om Revhaken är i balans men partiet söder om stenrevet är ett av de fyra utpekade problemområdena.

Rapport om Kristianstads kust visar inget utbrett erosionshot

Det råder inget utbrett erosionshot mot stränderna längs kusten i Kristianstads kommun. I stället visar en rapport från vattenmiljökonsulten DHI att kustlinjen har sandrörelser i god balans. – Det är bra att vi har fått en tydlig bild av läget. Nu kan vi rikta fokus mot de enstaka strandpartier där det verkligen finns erosionsproblem, säger miljö- och samhällsbyggnadschefen Tommy Danielsson.

Boende i Maglehem kan använda sitt vatten som vanligt igen

Boende i Maglehem kan använda sitt vatten som vanligt igen

Vid en rutinkontroll den 17 september upptäcktes bakterier i Maglehems dricksvatten och en kokningsrekommendation utfärdades. Nu, efter drygt två månader, visar provsvaren att dricksvattnet kan användas som vanligt igen.

Kristianstads centrala reningsverk som nu ska byggas ut och byggas om.

Avtal klart för ombyggnation av Kristianstads centrala reningsverk

Kristianstads kommun har tecknat samverkansavtal med NCC för om- och utbyggnad av Kristianstads centrala reningsverk. Tillsammans ska parterna hitta de bästa lösningarna för miljön och se till att det finns goda förutsättningar för avloppshantering för de livsmedelsföretag som vill etablera sig i Kristianstad. Verkets kapacitet kommer att byggas ut med nästan det dubbla.

Nya projekt ska få fler att fiska och vandra i Vattenriket

Nya projekt ska få fler att fiska och vandra i Vattenriket

När Länsstyrelsen fördelar årets LONA-medel blir det pengar till två olika projekt i Vattenriket. 340 000 kronor ska göra det lättare att fiska och 40 000 undersöka möjligheterna att skapa en Vattenriketled.

Visa mer