Gå direkt till innehåll
Längs större delen av stränderna i Hanöbukten råder inget erosionshot enligt DHI:s rapport till Kristianstads kommun. Sträckan norr om Revhaken är i balans men partiet söder om stenrevet är ett av de fyra utpekade problemområdena.
Längs större delen av stränderna i Hanöbukten råder inget erosionshot enligt DHI:s rapport till Kristianstads kommun. Sträckan norr om Revhaken är i balans men partiet söder om stenrevet är ett av de fyra utpekade problemområdena.

Pressmeddelande -

Rapport om Kristianstads kust visar inget utbrett erosionshot

Det råder inget utbrett erosionshot mot stränderna längs kusten i Kristianstads kommun. I stället visar en rapport från vattenmiljökonsulten DHI att kustlinjen har sandrörelser i god balans. För de enstaka strandpartier som är utsatta ska DHI gå vidare och ge förslag till tänkbara åtgärder.

– Det är viktigt att få bekräftat att det inte föreligger något allmänt erosionshot mot kusten. Mätningarna visar att det i princip råder jämvikt längs våra badstränder. Nu kan vi rikta intresset mot de platser där det verkligen finns anledning att gå in djupare, säger Tommy Danielsson, förvaltningschef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Kristianstads kommun.

Rapporten från DHI visar att det överlag råder god balans i sandtransporten utmed stränderna längs Hanöbukten. Riktningen på strömmar och vågor gör att strandlinjen bibehålls, även om viss naturlig variation sker över tid.DHI:s analys och beräkningar ger ingen anledning att anta att det ska uppstå något större bortfall av stränder längs kuststräckan. Längs största delen av kusten finns inga problem med erosion, vare sig som en följd av längsgående sandtransport eller vid stormhändelser, konstateras det i rapporten. Erosionsproblemen är begränsade till mindre partier av stränderna, framför allt där mänsklig påverkan har förändrat förutsättningarna för sandens naturliga rörelser.

Erosionsproblemens omfång diskuteras i rapporten vid olika delsträckor av kommunens kust. De fyra platser som pekas ut som mer erosionskänsliga är den utbyggda evenemangsstranden i Täppet, ett strandparti i norra delen av Äspet där bebyggelsen ligger nära stranden, stranden direkt söder om Revhaken och stranden norr om Helge ås mynning vid Gropahålet.

– Man ska hålla i minnet att rapporten är en nulägesbeskrivning. Den väger inte in risker med en framtida höjning av havsnivån, utan koncentrerar sig på hur strömmar och vindar påverkar stränderna som de ser ut i dag, säger miljö- och samhällsbyggnadschefen Tommy Danielsson.

Rapporten ger exempel på metoder som används för att förebygga och motverka erosionsskador på olika håll i världen, men den ger inga konkreta exempel för det kartlagda området.

– Nästa steg är att att DHI nu har fått i uppdrag att redovisa möjligheter att avhjälpa erosionsproblem i de lägen som har pekats ut som mera utsatta. Vi har bett konsulterna att ta fram förslag på hur man kan möta erosionshotet på kort, medellång och lång sikt. I uppdraget ligger också att vi vill ha information om tidsåtgång och kostnader och om vilka tillstånd som kan krävas för de olika åtgärdsförslagen, säger kommundirektör Christel Jönsson.

Kommundirektören berättar också att Kristianstads kommun inom kort rekryterar en klimatstrateg, som bland annat får i uppdrag att arbeta med erosionsfrågan.

– Vi står inför många utmaningar som vi som enskild kommun har svårt att hantera på egen hand så en viktig uppgift för klimatstrategen blir att samverka med andra myndigheter och organisationer både på lokal och statlig nivå, säger Christel Jönsson.

Redan i dag är Kristianstads kommun medlem i Erosionsskadecentrum, ett samarbetsorgan mellan kustkommuner och andra organisationer som aktivt vill verka för att flexibel, kostnadseffektiv och miljöanpassad erosionsskyddsteknik utvecklas. På torsdag samlas ett trettiotal medlemmar till ett möte i Kristianstad, då de bland annat ska ta del av DHI:s utredning och besöka stränderna längs Kristianstads kommuns kust.

För mer information:

Tommy Danielsson, förvaltningschef, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun, tel: 044-13 61 40

Eva Mårtensson, kommunikationsansvarig, kommunledningskontoret, Kristianstads kommun, tel: 044-13 57 10

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 83 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Eva-Marie Hagström

Eva-Marie Hagström

Presskontakt Kommunikationschef 0733-13 55 93
Malin Bergkvist

Malin Bergkvist

Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00
Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70
Sofia Liljedahl

Sofia Liljedahl

Presskontakt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 53 47
Ulrica Capion

Ulrica Capion

Presskontakt Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunikationsansvarig 044-13 65 66
Annika Bergh

Annika Bergh

Presskontakt Omsorgsförvaltningen Kommunikatör 072-467 86 45
Mejra Ferhatbegovic

Mejra Ferhatbegovic

Presskontakt Arbete och välfärdsförvaltningen (Socialförvaltningen) Kommunikatör 072-885 81 00
Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13
Åsa Pearce

Åsa Pearce

Presskontakt Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Informationsansvarig 0733-13 64 62
Ida Abrahamsson

Ida Abrahamsson

Presskontakt Skåne Nordost Utvecklingsledare 072-885 78 98