Gå direkt till innehåll
Magnus Lindgren installerar sensorer till Smart VA
Magnus Lindgren installerar sensorer till Smart VA

Pressmeddelande -

Kristianstads kommun finalist i DI Tech Excellence Awards

Kommunens projekt Smart VA förser avloppsledningarna med smarta sensorer. De mäter bland annat mäter flöden, vilket kan låta oviktigt – men i framtiden kommer det få mycket stor ekonomisk och miljömässig betydelse. Projektet är nu finalist i Dagens Industris Tech Excellence Awards, i kategorin ”Årets hållbarhetsinitiativ”.

Att placera ut sensorer som förser IT-system med olika typer av data har blivit mycket enkelt och billigt med den stora ”Internet of things”-utvecklingen. Kommunen har i projektet Smart VA försett avloppsledningarna med sensorer. De kan visa data över ledningarnas flöden i realtid och registrera förändringar över tid. Informationen kombineras sedan med nederbördsdata för att lokalisera källor till så kallat tillskottsvatten – en av VA-branschens största utmaningar.

Tillskottsvatten är dagvatten (regn och smältvatten) som av någon anledning hamnar i avloppsledningarna, men inte hör hemma där. Det uppstår vanligen på grund av felkopplade hus, men kan också uppstå genom sprickor i ledningarna. Magnus Lindgren är VA-ingenjör på Kristianstads kommuns tekniska förvaltning och jobbar uteslutande med att minska tillskottsvatten i avloppsledningarna.

– Innan vi hade tillgång till informationen från Smart VA så var det mer eller mindre lite av en kvalificerad gissningslek var vi skulle sätta in åtgärder. Med Smart VA är precisionen en helt annan, säger Magnus Lindgren.

Att ha onödigt tillskottsvatten i ledningarna innebär att reningsverken måste ta emot mer spillvatten. Det innebär mer kemikalier och energi för att rena vattnet. I förlängningen finns även risk för att ledningarnas dimension och hela reningsverket till slut inte räcker till och måste uppgraderas. Fördelarna med Smart VA är många både för miljön och VA-abonnenternas ekonomi. Att driva reningsverk ineffektivt och att nyinvestera i sådana anläggningar är inte småpengar direkt utan blir snabbt miljoner kronor.

När kommunens sammanställda information visar att avloppsflödet ökar från ett område när det regnar så skapas ett fokusområde på platsen. Ligger bristerna i ledningsnätet så byggs de bort och är det felkopplat hos abonnenterna så uppmanas de åtgärda.

Kommunen har även börjat använda Smart VA i dagvattenledningarna för att få underlag till att anlägga dammar och liknande fördröjande åtgärder som minskar riskerna för källaröversvämning.

– Vår kommun står, precis som övriga VA-Sverige, i ett läge där vi måste justera våra VA-taxor för framtida behov. Det här projektet har en nyckelroll i att vi debiterar våra abonnenter för rätt åtgärder och inget annat, säger Jimmy Källström, förvaltningschef för tekniska förvaltningen.

Den 12 oktober avgörs det vem som blir vinnare. Prisutdelningen sker på Grand Hotel i samband med Di:s event IT & Strategi, en av Sveriges största konferenser som årligen samlar 300 it-chefer och andra beslutsfattare med ansvar för näringslivets digitala transformation.

– Vi är otroligt stolta över att Smart VA är nominerat. Det är ett erkännande av vår VA-verksamhet och det visar att en kommun kan ligga i framkant och använda innovationer, säger Camilla Palm, kommunalråd (M), Kristianstads kommun.

Nominerade ”Årets hållbarhetsinitiativ”, Di Tech Excellence Awards 2023

  • Kristianstads kommun
  • Alight, SLU och Husqvarna
  • Ica Gruppen och Whywaste
  • Scania, Alfa Laval och Microsoft.

Mer information

  • Projektledare Magnus Lindgren, Kristianstads kommun, tfn: 0724-67 84 19

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70