Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöteknik, återvinning

Magnus Lindgren installerar sensorer till Smart VA

Kristianstads kommun finalist i DI Tech Excellence Awards

Kristianstads kommun är finalist i Dagens Industris Tech Excellence Awards, i kategorin ”Årets hållbarhetsinitiativ”. Nomineringen gäller kommunens projekt Smart VA, som förser avloppsledningarna med smarta sensorer. De mäter bland annat mäter flöden, vilket kan låta oviktigt – men i framtiden kommer det få mycket stor ekonomisk och miljömässig betydelse.

Mattis Vindelman har kartlagt torvmarker i Kristianstads kommun som sitt examensarbete i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Återväta våtmarker minskar utsläpp av växthusgaser

Torrlagda våtmarker släpper ut mer växthusgaser än alla personbilar i Kristianstads kommun. En stor del av utsläppen kan undvikas genom att marken får bli blöt igen. Mattis Vindelman har kartlagt torvmarker i Kristianstads kommun som sitt examensarbete i miljövetenskap, Lunds universitet. Som projektanställd på Kristianstads Vattenrike arbetar han för att minska växtgasutsläppen från torvmarker.

Pressinbjudan: Byggstart för reningsverk

Pressinbjudan: Byggstart för reningsverk

​PRESSINBJUDAN: Tis 19 maj 2020, kl. 9.30 startar bygget för Kristianstads kommuns hittills största projekt – ny- och ombyggnationen av Kristianstads centrala reningsverk. Peter Johansson (M), kommunalråd och Qalinle Dayib (C), ordf. tekniska nämnden startar bygget. Lars Svensson, VA-chef i Kristianstads kommun och Per Johansson, affärschef för Vatten- och Miljöteknik på NCC berättar om projektet.

Kristianstads centrala reningsverk hanterar merparten av allt avlopp i Kristianstads kommun.

Startbeslut för reningsverk

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fattat beslut om att påbörja ombyggnationen av Kristianstads centrala reningsverk. Det är Kristianstads kommuns hittills största projekt och en viktig förutsättning för verksamheten i och kring Kristianstad. 2024 ska verket tas i drift och en spännande teknik som ska användas är så kallad membranteknik, som rensar bort mikroplaster från vattnet.

Läkemedelsrester hör inte hemma i sjöar och hav.

Statliga pengar till Kristianstad för läkemedelsrening i avlopp

Läkemedelsrester renas inte i reningsverk utan går ut i sjöar och hav där de stör vattenlivet. Kristianstads kommun har beviljats statliga bidrag för att bygga sin första läkemedelsrening i Degeberga reningsverk, där Segesholmsån leder det renade avloppsvattnet vidare mot Hanöbukten. Projektet påbörjas 2020 och bedöms kosta cirka 12,3 miljoner kronor. Bidraget täcker cirka 11 miljoner kronor.

Solceller på Brf Kanalbrinkens föreningslokal i Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun

Insatsprojekt för solenergi ger lysande resultat

​Kommunens energi – och klimatrådgivare Martin Holmén hjälper företag, föreningar och privatpersoner att spara miljö och pengar. I år och nästa år deltar Kristianstads och Bromölla kommuner i Energimyndighetens insatsprojekt Solel. Kommunernas gemensamma energi- och klimatrådgivare Martin Holmén fokuserar därför en stor del av sitt arbete kring solcellsrådgivning. Flera har redan fått hjälp.

Miljöinspektör Anna Bryllert och projektledaren Elin Remstam från Kristianstads kommun inspekterar de grönmarkerade brunnarna där värmeelementen funnits, tillsammans med projektledaren Adis Dzafic från Veolia. Foto: Kristianstads kommun

Värme fångade gifterna på förorenad Kristianstadstomt

Miljösaneringen av den gamla kemtvättstomten Färgaren 3 på Långebro i Kristianstad är klar. Mer än 99,9 procent av föroreningarna är borta. Totalt har 1 500 kg perkloretylen tagits upp och destruerats. – Från att ha varit en av de värsta miljöbovarna i Skåne uppfyller tomten nu alla krav för att bygga bostäder, säger Anders Bank från Structor, som varit kommunens miljökonsult i projektet.

Kristianstads centrala reningsverk som nu ska byggas ut och byggas om.

Avtal klart för ombyggnation av Kristianstads centrala reningsverk

Kristianstads kommun har tecknat samverkansavtal med NCC för om- och utbyggnad av Kristianstads centrala reningsverk. Tillsammans ska parterna hitta de bästa lösningarna för miljön och se till att det finns goda förutsättningar för avloppshantering för de livsmedelsföretag som vill etablera sig i Kristianstad. Verkets kapacitet kommer att byggas ut med nästan det dubbla.

Rör för termisk rening borras ner på tomten Färgaren 3.

Värme renar miljögifter på Kristianstadstomt

​Saneringen av miljögifterna på fastigheten Färgaren 3 i Kristianstad fortsätter i en ny etapp med så kallad termisk behandling. Det är en ovanlig reningsmetod där marken värms upp på djupet och föroreningarna tas om hand nära markytan. Arbetet pågår fram till början av sommaren 2018. Kostnaden på 50 miljoner kronor betalas med bidrag från Naturvårdsverket genom Länsstyrelsen Skåne.

Pressinbjudan - Unik termisk behandling renar giftutsläpp i Kristianstad

I Kristianstad fortsätter nu saneringen av miljögifterna på den tomt nära centrum där det tidigare låg en kemtvätt med färgeri. Fastigheten är en av Skånes mest förorenade tomter och den ska renas genom uppvärmning med en mycket sällsynt metod. Pressen är välkommen till saneringsplatsen för att träffa projektledningen och se starten på det unika arbetet, tisdagen den 2 maj klockan 13.00 - 14.00.

Minivattenkraftverk och biogasanläggningen visas upp

Ett 50-tal personer från länderna kring Östersjön kommer till Kristianstad under torsdagen den 17 oktober för att ta del av framgångsrika satsningar inom vattenkraft och biogas. Man besöker Trobrodahls minivattenkraftverk utanför Tollarp och biogasanläggningen i Karpalund.