Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöförstöring

Olja från grundstött färja närmar sig Åhuskusten

Olja från grundstött färja närmar sig Åhuskusten

En del av oljeutsläppet från passagerarfärjan som gick på grund utanför Sölvesborg under söndagen rör sig nu mot Skånes kust vid Åhus. Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land.

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Vid Ekenabben har människor njutit av friluftsliv under lång tid. I fjol blev området ett kommunalt naturreservat. På biosfärdagen 2/6 invigs det nya naturreservatet. Dagen efter lördag 3/6 blir det fokus på Friluftskul med en massa roliga aktiviteter. Media hälsas välkomna att bevaka arrangemangen!

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Räddningstjänsten i Kristianstad börjar använda en ny metod för att få renare larmställ fria från farliga partiklar för brandmännen. Vi bjuder in medier för att berätta mer om metoden onsdagen den 9 april 2021. Det är samma dag som Räddningstjänsten börjar använda den nya tvättmetoden.

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Hanöbukten mår dåligt och orsakerna är komplexa. Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, är en av talarna på Havsmiljöinstitutets seminarium om nya angreppssätt för att lösa Hanöbuktens miljöproblem. Hon ska berätta om Vattenrikets arbete som ett gott exempel på samverkan och lokalt engagemang.

Miljöinspektör Anna Bryllert och projektledaren Elin Remstam från Kristianstads kommun inspekterar de grönmarkerade brunnarna där värmeelementen funnits, tillsammans med projektledaren Adis Dzafic från Veolia. Foto: Kristianstads kommun

Värme fångade gifterna på förorenad Kristianstadstomt

Miljösaneringen av den gamla kemtvättstomten Färgaren 3 på Långebro i Kristianstad är klar. Mer än 99,9 procent av föroreningarna är borta. Totalt har 1 500 kg perkloretylen tagits upp och destruerats. – Från att ha varit en av de värsta miljöbovarna i Skåne uppfyller tomten nu alla krav för att bygga bostäder, säger Anders Bank från Structor, som varit kommunens miljökonsult i projektet.

Mössan på för Härlövsdeponin

Soptippen Härlövsdeponin i Kristianstad anlades på 50-talet och stängdes 2002. En yta motsvarande 31 fotbollsplaner tätas sedan 2011 med en ”lermössa”, som hindrar regnvatten att dra ned sopornas gifter till grundvattnet. Välkommen till Härlövsdeponin den 16 oktober kl. 8.30, när sista biten läggs – ett viktigt etappmål i ett av Kristianstads största miljöprojekt.

Inga åtgärder behövs i Hammarslund

Sedan början av året har kommunen utrett misstänkta markföroreningar i bostadsområdet Hammarslund öster om Kristianstad. Analyserna av samtliga prover och den fördjupade riskbedömningen visar att det inte behövs några saneringsåtgärder på bebyggda tomter.

Dricksvattnet i Kristianstads kommun bedöms vara opåverkat av kemikalien PFAA från brandövningsplatser

Den giftiga kemikalien PFAA från brandsläckningsskum har förstört dricksvattnet i flera kommuner. I Kristianstads kommun har dricksvattentäkterna i Kristianstad och Åhus pekats ut som riskutsatta. C4 Teknik, Kristianstads kommuns tekniska förvaltning, har låtit analysera vattnet i de båda orterna och provsvaren visar att den aktuella kemikalien inte finns i dricksvattnet.