Pressmeddelande -
Inga åtgärder behövs i Hammarslund
Sedan början av året har kommunen utrett misstänkta markföroreningar i bostadsområdet Hammarslund öster om Kristianstad. Analyserna av samtliga prover och den fördjupade
riskbedömningen visar att det inte behövs några saneringsåtgärder på bebyggda tomter.
Det var i samband med länsstyrelsens inventering av gamla plantskolor, däribland nejlikeodlingen i Hammarslund som lades ner på 1970-talet, som Kristianstads kommun tog jordprover på obebyggda tomter i området.
I området hittades förhöjda halter främst bly och även PAH. Kommunen har därefter tagit ett över hundra prover för att ta reda på utbredningen och omfattningen av föroreningarna.
Analyserna av samtliga prover och den fördjupade riskbedömningen visar att även om vissa halter ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärden vid känslig markanvändning är hälsorisken så låg att det inte behövs några saneringsåtgärder på bebyggda tomer.
– Det känns tryggt att kunna berätta för fastighetsägarna att de bor på ett säkert område och att de inte behöver vara oroliga över föroreningar, säger Patrik Möller, mark- och exploateringschef i Kristianstads kommun.
Till grund för beslutet har kommunen även låtit Arbets- och miljömedicin i Lund gått igenom allt materialet. De skriver i sitt utlåtande att den sammanvägda riskbedömningen för bly är att effekten är försumbar.
Kommunen har kallat fastighetsägarna till ett informationsmöte den 21 oktober då man kommer att gå igenom den fördjupade riskbedömningen.
–Då hoppas vi också kunna berätta för fastighetsägarna vilken skriftlig bedömning de kommer att få från miljö- och hälsoskyddskontoret, berättar Anna Bryllert som är miljöinspektör. Just idag kan vi inte svara på exakt hur den kommer att se ut.
Om bostadsområdet i Hammarslund
Från början av 1900-talet fram till 70-talet fanns Björklunds Nejlikeodling på platsen och där odlades nejlikor i stora växthus. I början av 80-talet fanns planer på att bygga kontorshotell och logistikcentral och man började schakta undan jord ifrån området. Planerna skrinlades dock och istället fastställdes en detaljplan för bostäder år 2006. Sen 2008 har området succesivt byggt ut med ett 50-tal villafastigheter.
Rapporterna finns under relaterade dokument.
För mer information kontakta:
Patrik Möller, mark- och exploateringschef, Kristianstads kommun, 0733-135178
Anna Bryllert, miljöinspektör, Kristianstads kommun, 0733-135338
Ämnen
Regioner
Kristianstad växer. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill växa med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.