Pressmeddelande -
Mössan på för Härlövsdeponin
Soptippen Härlövsdeponin stängdes 2002. En yta motsvarande 31 fotbollsplaner tätas sedan 2011 med en ”lermössa”, som hindrar regnvatten att dra ned sopornas gifter till grundvattnet. Välkommen till Härlövsdeponin den 16 oktober kl. 8.30, när sista biten av läggs.
Härlövsdeponin i Kristianstad stängdes för mottagning av avfall 2002. Sedan 2011 har Kristianstads kommun, tillsammans med NCC, arbetat med att täta den gamla soptippen. Tätningen fungerar som en mössa som hindrar regnvatten att sippra igenom soporna och dra med gifter ned till grundvattnet.
En yta om totalt 22 hektar tätas, vilket motsvarar 31 fotbollsplaner. Tippen tätas med flera lager. Det viktigaste lagret består av bentonitmattor – ett naturligt lermaterial i fiberduk som läggs ovanpå tippen.
Härlövsdeponin anlades på 50-talet, då källsortering ännu inte var självklart. Dagens kunskap om gifter, miljö och grundvatten har bidragit till ett helt nytt synsätt jämfört med när soptippen anlades.
– Det här är helt klart gamla synder som samhället idag kan välja att hantera, eller så får vi leva med följderna av att vara passiva. Kristianstad har valt att agera, säger Michael Dahlman, projektledare för Härlövsdeponins avveckling.
Hittills har tätningen av tippen kostat cirka 50 miljoner kronor. Nästa steg blir att lägga ytterligare skyddslager med grus och jord ovanpå bentonitmattorna. På längre sikt kommer det att bli ett grön- och rekreationsområde uppe på den forna soptippen.
– Det är glädjande att vi nu har nått det här viktiga etappmålet i ett av Kristianstads största miljöprojekt, säger Roland Offrell, ordförande för tekniska nämnden, och fortsätter:
– Projekt som detta är kostsamma, men jag tror vi alla hellre tar den kostnaden än att leva med följderna om det inte görs, säger Roland Offrell.
PLATS: Infarten till Härlövsdeponin (Vassvägen, Kristianstad)
DATUM/TID: 16 oktober, kl. 8.30
FÖR MER INFO, KONTAKTA: Henrik Wester, informatör, tfn: 0738-53 23 70
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kristianstad växer. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill växa med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.