Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö

Intill bron vid Lillöborgen växer en riktigt gammal grov ek. Nu blir trädet ett evighetsträd.

Gamla träd, nytt liv - evighetsträd i fokus

Stora gamla träd levererar mängder med ekosystemtjänster. De ger skugga, renar luft och dämpar temperaturökningar. Därför är de viktiga att värna om. Att märka ut evighetsträd är ett sätt att skydda och lyfta fram gamla grova träd. Biosfärkontoret driver ett projekt som märker ut evighetsträd. Media hälsas välkomna att vara med när en gammal ek vid Lillö märks ut och få information om projektet.

Nya projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations" ska engagera unga vuxna i biosfärområdena runt Östersjön.

Unga träffas i Vattenriket för ett hållbart Östersjön

Sommaren 2025 samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De ska delta i ett ungdomsforum i projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations”, finansierat av Svenska Institutet. Projektet syftar till att engagera unga för ett hållbart Östersjön och utveckla idéer för att öka ungas deltagande i biosfärområdena.

Skyfallsrisk – ett översvämningshot med eget ansvar

Skyfallsrisk – ett översvämningshot med eget ansvar

Antalet dagar med kraftig nederbörd väntas öka med åtta till tio dagar per år enligt SMHI:s klimatscenario. Dessutom kommer framtidens skurar innehålla 20-30 procent mer regn. Detta ställer högre krav på alla invånare att förbereda sig för framtida regnoväder. Här kommer tips från försäkringsbolag och kommuner på vad man kan göra före, under och efter skyfallen.

Här grävs en ny våtmark för att minska läckaget av järn och aluminium till Helge å.

Unik våtmark ska minska läckaget av järn och aluminium till Helge å

På Kristianstadsslätten och många andra områden i landet har mark torrlagts för odling. Vatten pumpas upp och leds bort i diken. Detta vatten innehåller stora mängder järn och aluminium, vilket är negativt för växter och djur. Nu grävs landets första våtmark som ska fånga upp dessa ämnen innan vattnet når Helge å.

Samverkan i Skåne för att undvika skador från översvämningar

Samverkan i Skåne för att undvika skador från översvämningar

I ett gemensamt samarbete mellan kommuner i nordöstra Skåne (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Perstorp, Östra Göinge) och försäkringsbolag (Folksam, LF Göinge-Kristianstad, LF Skåne), är ambitionen att sprida information till hushåll om riskerna vid skyfall och kunskap om vad man kan göra för att bäst skydda sig mot översvämning.
Ett skyfall innebär förenklat en regnmängd på öv

Valborgsmässoeld

Uppdatering kring eldning av trädgårdsavfall

Efter den senaste utvecklingen kring den nya avfallsförordningen om eldning av trädgårdsavfall väljer Kristianstads kommun nu att ändra sin ursprungliga ståndpunkt i avvaktan på regeringens utlovade förtydligande av lagstiftningen.

Åtgärder föreslås mot PFAS vid brandstationen i Kristianstad

Åtgärder föreslås mot PFAS vid brandstationen i Kristianstad

En rad undersökningar vid brandstationen i Kristianstad har visat på förekomst av miljöskadliga PFAS-ämnen från gammalt brandskum. Nu har kommunen fått en riskbedömning och förslag till åtgärder. Inga omedelbara hälsorisker konstateras, men åtgärderna väntas kosta mellan 40 och 250 miljoner kronor.

Mattis Vindelman har kartlagt torvmarker i Kristianstads kommun som sitt examensarbete i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Återväta våtmarker minskar utsläpp av växthusgaser

Torrlagda våtmarker släpper ut mer växthusgaser än alla personbilar i Kristianstads kommun. En stor del av utsläppen kan undvikas genom att marken får bli blöt igen. Mattis Vindelman har kartlagt torvmarker i Kristianstads kommun som sitt examensarbete i miljövetenskap, Lunds universitet. Som projektanställd på Kristianstads Vattenrike arbetar han för att minska växtgasutsläppen från torvmarker.

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Inbjudan till pressträff om renare larmställ

Räddningstjänsten i Kristianstad börjar använda en ny metod för att få renare larmställ fria från farliga partiklar för brandmännen. Vi bjuder in medier för att berätta mer om metoden onsdagen den 9 april 2021. Det är samma dag som Räddningstjänsten börjar använda den nya tvättmetoden.

Biosfär 2018 är den nionde forskningskonferensen i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Vattenrikets vatten i fokus på Biosfär 2018

På måndag 19 november är det dags för årets forskningskonferens Biosfär 2018. På menyn står av ett brett smörgåsbord nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Ett tiotal forskare berättar om sina upptäckter i naturums hörsal full av studenter, lärare, tjänstemän, föreningsaktiva och naturintresserad allmänhet. I år blir det särskilt fokus på Vattenrikets vatten.

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Vattenrikets arbete lyfts fram i Almedalen

Hanöbukten mår dåligt och orsakerna är komplexa. Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, är en av talarna på Havsmiljöinstitutets seminarium om nya angreppssätt för att lösa Hanöbuktens miljöproblem. Hon ska berätta om Vattenrikets arbete som ett gott exempel på samverkan och lokalt engagemang.

Solceller på Brf Kanalbrinkens föreningslokal i Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun

Insatsprojekt för solenergi ger lysande resultat

​Kommunens energi – och klimatrådgivare Martin Holmén hjälper företag, föreningar och privatpersoner att spara miljö och pengar. I år och nästa år deltar Kristianstads och Bromölla kommuner i Energimyndighetens insatsprojekt Solel. Kommunernas gemensamma energi- och klimatrådgivare Martin Holmén fokuserar därför en stor del av sitt arbete kring solcellsrådgivning. Flera har redan fått hjälp.

Pressinbjudan: Ekosystemtjänster i odlingslandskapet - fokus på Biosfär 2017

På Biosfär 2017 får vi veta mer om hur jorden kan brukas på ett hållbart sätt. Vi får lära oss om Vattenrikets uttrar, gäss och insekter. Och mycket mera. Biosfär är en konferens som presenterar ett smörgåsbord nya forskningsrön kopplat till Vattenriket. Det är Biosfärkontoret och Högskolan Kristianstad som ordnar konferensen. Intresset är stort - konferensen är fullsatt! Media hälsas välkomna!

Vattenriket lyfts fram i internationell forskning

Vattenrikets arbete uppmärksammas i en ny rapport i den internationella vetenskapliga tidskriften ”Proceedings of the National Academy of Sciences”. Forskare vid Stockholm Resilience Centre har jämfört förvaltningen av naturvärdena i Vattenriket med Stora Barriärrevet i Australien och fiskeförvaltningen i Southern Ocean. Rapporten analyserar effekten på naturens nyttor i de tre områdena.

Havsresan kommer till Vattenriket

I år gästar kunskapsprojektet Havresan 400-årsjubilerande Kristianstad. Föredrag, fältvecka och havets dag ska öka och sprida kunskap om Hanöbukten och Helge å. Vattenriket håller ihop arrangemanget. På måndag 27/1 kl 13.00-15.00 hålls ett uppstatsmöte på naturum Vattenriket.

Familjelycka hos Vattenrikets pilgrimsfalkar - första ägget kläckt

Familjelycka hos Vattenrikets pilgrimsfalkar - första ägget kläckt

I år är det tredje året i följd som samma pilgrimsfalkspar häckar i bolådan på Vattentornet. Och första gången som naturintresserade kan följa de häckande fåglarna via webbkamera på Vattenrikets hemsida. I dag kläcktes det första av de fyra äggen.