Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Ekosystemtjänster i odlingslandskapet - fokus på Biosfär 2017
Pressinbjudan Biosfär 2017
Måndag 20 november kl 09.00-16.15
Plats: naturum Vattenriket
Kontakt: Åsa Pearce
Tel: 0733-13 64 62
Ekosystemtjänster i odlingslandskapet - fokus på Biosfär 2017
På Biosfär 2017 får vi veta mer om hur jorden kan brukas på ett hållbart sätt. Vi får lära oss om Vattenrikets uttrar, gäss och insekter. Och mycket mera. Media hälsas varmt välkomna!
På måndag hålls den åttonde Biosfärkonferensen - en konferens som presenterar ett smörgåsbord nya forskningsrön kopplat till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Det är Biosfärkontoret och Högskolan Kristianstad som ordnar konferensen. Intresset är stort - konferensen är fullsatt!
Klockan nio inviger kommunalråd Anders Tell och sedan tas de drygt 70 deltagare med på en kunskapsresa från jordbildning på Surtsey, till småkryp, uttrar och gäss i Vattenriket, till våtmarker för bättre balans i Helge å, till John Hallméns närbilder av sugsnablar, fasettögon och vassa käkar.
Dagen börjar i odlingslandskapet. Håkan Wallander, professor i markbiologi vid Lunds universitet, föreläser om hur vi kan bruka jorden för att undvika erosion. Christel Cederberg, professor vid Chalmers, ger sedan sin syn på hur ekosystemtjänster kan inkluderas i jordbrukets hållbarhetsarbete.
Jens Fjelkner är agronom och lantbrukare i Vattenriket. Under rubriken ”Betande djur för att rädda klimatet” berättar han hur han skapat ett hållbart betessystem som binder kol i marken och gynnar olika mikroorganismer.
Förra vintern plockade Sanne Bergman utterbajs runt om i Vattenriket. På Biosfär berättar hon resultatet av sin studie. Med hjälp av DNA-analys av spillningen har hon identifierat tre individer från olika platser i Kristianstads Vattenrike.
I sitt examensarbete gjorde hon sedan en släktskapsanalys där hon jämförde de tre Vattenriketuttrarna med nio uttrar från andra delar av Nordöstra Skåne.
- Resultaten antyder att Vattenrikets uttrar och individerna från närområdet inte är oroande nära släkt och att det inte finns tydliga tecken på inavel. Däremot pekar resultaten på att den genetiska mångfalden kan vara låg, säger Sanne.
Konferensen avslutas med mingel, mat från Café Årum och musik av Johanna Jingnert.
Naturum är stängt så meddela när ni kommer till: Åsa Pearce, Vattenriket 0733-13 64 62
Ämnen
Kategorier
Regioner
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike omfattar större delen av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter, naturum och 21 andra besöksplatser.
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 83 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.