Pressmeddelande -
Naturens nyttor i fokus på Biosfär 2016
Pressinbjudan Biosfär 2016
måndag 21 november kl 9-16
naturum Vattenriket
Naturens nyttor i fokus på forskningskonferensen Biosfär 2016
Vi människor är helt beroende av naturen runt omkring oss. Den ger oss mat, rent vatten, frisk luft och platser vi trivs på. Detta som naturen ger oss gratis kallas ekosystemtjänster. Friska ekosystem med många arter ger oss fler tjänster.
Här i Kristianstads kommun är vi lyckligt lottade. Vattenriket är en av de artrikaste platserna i Sverige. Området täcker mindre än 2 promille av Sveriges yta, men här lever hela 20 procent av landets hotade arter! En stor artrikedom gör att naturen kan klara ett förändrat klimat bättre. Artrikedom är därför en god försäkring för en föränderlig framtid.
Begreppet ekosystemtjänst har fått stor uppmärksamhet de senaste åren och forskningen har tagit stora kliv framåt.
- Därför har vi valt detta livsviktiga begrepp som fokus för konferensen Biosfär 2016. Det är också viktigt för oss att lyfta fram all forskning som sker inom biosfärområdet, säger Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
Ur programmet: När kommunalråd Heléne Fritzon välkomnat presenterar Elin Enfors Kautsky, forskare vid Stockholm Resilience Centre, resultatet av sitt senaste forskningsprojekt i Helgeåns avrinningsområde.
- Kristianstads kommun är en så kallade ”hotspot” för alla typer av ekosystemtjänster. Här finns mer än genomsnittet bland de kommuner vi analyserat, säger hon.
Ekolog Anna Grönlund har kartlagt ekosystemtjänster i Kristianstads kommun och delar med sig av det spännande resultatet.
- Fokus har legat på att göra tjänsterna synliga, på karta och i ord och bild.
Artrikedom och naturens nyttor är fokus för Vattenrikets verksamhet i år. Karin Magntorn berättar hur naturum Vattenriket arbetar för att göra ekosystemtjänster till ett ord i vardagen, genom att förklara med konkreta exempel.
- Vi har en lång tradition av att lyfta fram värdet av ekosystemtjänster. Under våren och sommaren har vi provat ett nytt grepp. Vårt mål var att ge besökarna ”wow-ögonblick” med spännande upplevelser av små detaljer som finns runt oss, säger Karin Magntorn.
Biosfär 2016 är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
Media hälsas varmt välkomna!
OBS! Naturum är stängt för allmänheten på måndag så meddela om och när ni kommer till:
Åsa Pearce, Vattenriket 0733-13 64 62
Ämnen
Kategorier
Regioner
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike omfattar större delen av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter, naturum och 21 andra besöksplatser.
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.