Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturresurser

Intill bron vid Lillöborgen växer en riktigt gammal grov ek. Nu blir trädet ett evighetsträd.

Gamla träd, nytt liv - evighetsträd i fokus

Stora gamla träd levererar mängder med ekosystemtjänster. De ger skugga, renar luft och dämpar temperaturökningar. Därför är de viktiga att värna om. Att märka ut evighetsträd är ett sätt att skydda och lyfta fram gamla grova träd. Biosfärkontoret driver ett projekt som märker ut evighetsträd. Media hälsas välkomna att vara med när en gammal ek vid Lillö märks ut och få information om projektet.

Här grävs en ny våtmark för att minska läckaget av järn och aluminium till Helge å.

Unik våtmark ska minska läckaget av järn och aluminium till Helge å

På Kristianstadsslätten och många andra områden i landet har mark torrlagts för odling. Vatten pumpas upp och leds bort i diken. Detta vatten innehåller stora mängder järn och aluminium, vilket är negativt för växter och djur. Nu grävs landets första våtmark som ska fånga upp dessa ämnen innan vattnet når Helge å.

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Vid Ekenabben har människor njutit av friluftsliv under lång tid. I fjol blev området ett kommunalt naturreservat. På biosfärdagen 2/6 invigs det nya naturreservatet. Dagen efter lördag 3/6 blir det fokus på Friluftskul med en massa roliga aktiviteter. Media hälsas välkomna att bevaka arrangemangen!

Fiskeredskapet landvad ger svar på vilka fiskar som lever under ytan runt Snickarhaken.

Bioblitz ska väcka intesset för havet

På söndag 22 maj kl 11-16 arrangerar Vattenriket en bioblitz på Snickarhaken i Åhus. En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid. Amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt. Vi håvar, drar landvad och upptäcker livet under ytan. Syftet är att öka kunskapen om de kustnära delarna av Hanöbukten och väcka intresse och engagemang för havet.

​Kristianstad värd för nationell Tankesmedja för friluftsliv

​Kristianstad värd för nationell Tankesmedja för friluftsliv

Tankesmedja för friluftsliv 2019 hålls i Kristianstad på torsdag och fredag 16-17 maj. Drygt 300 deltagare från hela landet samlas på konferensen med temat ”Det hållbara friluftslivet”. Tankesmedjan är en årlig konferens i Naturvårdsverkets regi. I år är den fulltecknad med drygt 300 personer som är engagerade i friluftslivet i arbetet eller föreningslivet.

Biosfär 2018 är den nionde forskningskonferensen i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Vattenrikets vatten i fokus på Biosfär 2018

På måndag 19 november är det dags för årets forskningskonferens Biosfär 2018. På menyn står av ett brett smörgåsbord nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Ett tiotal forskare berättar om sina upptäckter i naturums hörsal full av studenter, lärare, tjänstemän, föreningsaktiva och naturintresserad allmänhet. I år blir det särskilt fokus på Vattenrikets vatten.

Pressinbjudan - Unik termisk behandling renar giftutsläpp i Kristianstad

I Kristianstad fortsätter nu saneringen av miljögifterna på den tomt nära centrum där det tidigare låg en kemtvätt med färgeri. Fastigheten är en av Skånes mest förorenade tomter och den ska renas genom uppvärmning med en mycket sällsynt metod. Pressen är välkommen till saneringsplatsen för att träffa projektledningen och se starten på det unika arbetet, tisdagen den 2 maj klockan 13.00 - 14.00.

Naturens nyttor i fokus på Biosfär 2016

Vi människor är helt beroende av naturen runt omkring oss. Den ger oss mat, rent vatten, frisk luft och platser vi trivs på. Detta som naturen ger oss gratis kallas ekosystemtjänster. Begreppet har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren och forskningen har tagit stora steg framåt. Detta är fokus för Vattenrikets och Högskolan Kristianstads konferens Biosfär 2016 på naturum Vattenriket 21 nov.

Svenska Unesco stödjer Vattenrikets utvärdering

För första gången genomgår ett svenskt biosfärområde en tioårsutvärdering. Nationella programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige ställer sig bakom Vattenrikets utvärdering. Nu lämnas den vidare till Unesco i Paris där den ska godkännas av Biosfärprogrammets internationella styrelse.

Vattenriket lyfts fram i internationell forskning

Vattenrikets arbete uppmärksammas i en ny rapport i den internationella vetenskapliga tidskriften ”Proceedings of the National Academy of Sciences”. Forskare vid Stockholm Resilience Centre har jämfört förvaltningen av naturvärdena i Vattenriket med Stora Barriärrevet i Australien och fiskeförvaltningen i Southern Ocean. Rapporten analyserar effekten på naturens nyttor i de tre områdena.

Pressinbjudan: Havets dag vid Snickarhaken

Pressinbjudan: Havets dag vid Snickarhaken

På lördag 30 augusti kl 11-17 bjuder Vattenriket in till Havets dag vid Snickarhaken. Dagen blir full av aktiviteter och utställningar som visar hur viktigt ett friskt och rent hav är. På stranden kan du håva, skåda fågel och vandra, måla akvarell och bygga sandskulpturer, spana under ytan med vattenkikare och pyssla med strandfynd. Vi får också veta vad olika myndigheter gör för ett friskare hav.

Nu ska det bli bättre balans i Hanöbukten!

Havs- och Vattenmyndigheten har valt ut ett tiotal projekt i Sverige som ska få ekonomiskt stöd till åtgärdsprojekt i olika vattenområden. Kristianstads kommun och Länsstyrelsen Skåne får 15,7 miljoner kronor under fyra år till projektet - "Bättre balans och mångfald i Helge å och Hanöbukten".

Dricksvattnet i Kristianstads kommun bedöms vara opåverkat av kemikalien PFAA från brandövningsplatser

Den giftiga kemikalien PFAA från brandsläckningsskum har förstört dricksvattnet i flera kommuner. I Kristianstads kommun har dricksvattentäkterna i Kristianstad och Åhus pekats ut som riskutsatta. C4 Teknik, Kristianstads kommuns tekniska förvaltning, har låtit analysera vattnet i de båda orterna och provsvaren visar att den aktuella kemikalien inte finns i dricksvattnet.

Bockeboda har fått ny ägare

Kristianstads kommun och stiftelsen O D Krooks donation i L-län har skrivit under köpeavtalet som innebär att Bockeboda strövområde tas över av O D Krooks donation i L-län, förvaltat av Stiftelsen Skånska Landskap. Samtidigt har ett samarbetsavtal skrivits på där båda parter satsar vardera 250 000 för att göra området mer attraktivt och tillgängligt.

Pressinbjudan:Bockeboda strövområde får ny markägare

Media inbjudes att vara med när Bockeboda strövområde byter ägare. Köpeavtalet skriv under av Pierre Månsson, kommunstyrelsens ordförande, Kristianstads kommun och Carin Wredström, styrelseordförande i O D Krooks donation i L-län och Stiftelsen Skånska Landskap på fredag, 5 oktober.

Pressinbjudan: Multifunktionella våtmarker i Östersjöregionen

Med tanke på framtidens klimatförändringar kan våtmarker vara en lösning att både motverka översvämningar och näringsutsläpp. Hur det kan gå till ska Baltic COMPASS diskutera vid sitt möte i Kristianstad i morgon tisdagen 25/9. Pressen bjudes till Isternäset kl 14.15-14.45.

Dags för trädflytt på Västra Boulevarden

Dags för trädflytt på Västra Boulevarden

17 september påbörjas förberedelser inför Kristianstadslänken då 28 st lindar längs Västra Boulevarden flyttas till C4 Tekniks depå i Viby. De återplanteras sedan längs det framtida gång- och cykelstråket längs samma gata sommaren 2013.