Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturfrågor

Genom projektet NaturligtVis får elever på Fröknegårdskolan och Lingenässkolan uppleva tranorna vid Pulken.

NaturligtVis på Näsby – visar elever vägen ut i naturen

Projektet ”NaturligtVis på Näsby” tar elever ut i naturen. Näsbys skolor får upptäcka Vattenrikets natur genom besök på naturum och områdets besöksplatser. Initiativet är en del av den kommunala satsningen Stadsutveckling Näsby och drivs med stort engagemang från naturpedagoger och naturvägledare vid naturum Vattenriket. Idén kommer från Vattenrikets vänner med stöd av Sparbanken Skåne.

Intill bron vid Lillöborgen växer en riktigt gammal grov ek. Nu blir trädet ett evighetsträd.

Gamla träd, nytt liv - evighetsträd i fokus

Stora gamla träd levererar mängder med ekosystemtjänster. De ger skugga, renar luft och dämpar temperaturökningar. Därför är de viktiga att värna om. Att märka ut evighetsträd är ett sätt att skydda och lyfta fram gamla grova träd. Biosfärkontoret driver ett projekt som märker ut evighetsträd. Media hälsas välkomna att vara med när en gammal ek vid Lillö märks ut och få information om projektet.

Näsbyelever bygger holkar för fladdermöss

I takt med att antalet ihåliga träd minskar blir det svårare för fladdermöss att hitta boplatser. Praktiska gymnasiets byggelever har byggt holkar för att hjälpa fladdermössen. Biosfärkontorets ekolog Dan Gerell tog fram byggritningar och instruerade lärarna. Det hela är ett samarbete mellan Praktiska gymnasiet och Stadsutveckling Näsby, vid Kristianstads kommun.

Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranorna i Vattenriket. Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Nu är matningen igång och på måndag 25 mars firar vi trandagen med trankalas vid Utemuseum Pulken, utanför Yngsjö. Från klockan 17.00 till skymning visar Vattenrikets tranvärdar i tubkikare och vi bjuder på fika i utemuseet.

Nytt projekt hjälper Vattenriket leda från framtiden

Nytt projekt hjälper Vattenriket leda från framtiden

Vattenriket får medel från innovationsmyndigheten Vinnova för att genomföra ett så kallat framsynsresidens. Projektet ”Mäkla fred med naturen genom framsyn i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike” ska ge hopp och lyfta biosfärområdenas roll i arbetet för en hållbar framtid, som mäklare mellan olika intressen.

De fem första företagen att skriva lokala klimatkontrakt i Kristianstads kommun är Smekab Citylife, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Skanska Hus Syd distrikt Östra Skåne, Knauf Danogips och Consid AB.

De första lokala kontrakten signerade för ökad klimatomställning

Kristianstads kommuns redan aktiva klimatarbete tog idag ett stort kliv framåt genom att de första lokala klimatkontrakten signerades. Det var Smekab Citylife, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Knauf Danogips, Skanska Hus Syd distrikt Östra Skåne och Consid AB som skrev under de historiska kontrakten med kommunen.

Kristianstad fortsätter klättra i miljöranking

Kristianstad fortsätter klättra i miljöranking

Ett stort kliv fram är resultatet för Kristianstad i den årliga kommunrankingen Sveriges miljöbästa kommun. Ett resultat av ett gediget klimat- och hållbarhetsarbete i Kristianstads kommun.

Sveriges naturum firar 50 år

Sveriges naturum firar 50 år

För 50 år sedan öppnade Sveriges första naturum och lördagen den 9 september firas detta på alla naturum i landet. Naturum Vattenriket bjuder in till firande med en miniutställning om Sveriges naturum och programpunkten Dinosaurier och hajar. Naturum Vattenriket har funnit sedan 2010 och fungerar som biosfärområdets besökscentrum, skyltfönster och vägvisare ut i Vattenriket.

Nu planteras 5000 kvadratmeter ålgräs i havet utanför Åhus.

Här planteras ålgräs för en livskraftig Östersjön

Nya ålgräsängar ska ge ökad biologisk mångfald i Hanöbukten. Just nu pågår plantering av ålgräs i havet utanför Åhus. Planteringen kommer att sträcka sig över en yta om 5000 kvadratmeter. Det blir den största ålgräsäng som skapats i Hanöbukten. Media hälsas varmt välkomna att träffa dykare och projektledare för ålgräsplanteringen på onsdag 28/6 kl 15.00 vid Upzones parkering, på Täppet.

Inbjudan till Skånelekens invigning

Inbjudan till Skånelekens invigning

Välkommen till invigningen av Skåneleken, en del av Skåneleden SL6 Vattenriket, torsdag 15 juni kl. 9.30 vid Åhus. Skåneleken uppmuntrar till rörelse och förmedlar kunskap om biologisk mångfald.

Invigning av naturreservatet Södra Äspet

Invigning av naturreservatet Södra Äspet

Gammal tallskog, varma sanddyner och slingrande stigar. I Södra Äspet trivs såväl myrlejon som människor. På fredag invigs Kristianstads kommuns sjätte kommunala naturreservat. Det betyder att områdets naturvärden får ett starkare skydd. Samtidigt får vi människor möjlighet att njuta av tallskogar och stränder.

Fiskeredskapet landvad ger svar på vilka fiskar som lever under ytan runt Snickarhaken.

Bioblitz ska väcka intesset för havet

På söndag 22 maj kl 11-16 arrangerar Vattenriket en bioblitz på Snickarhaken i Åhus. En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid. Amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt. Vi håvar, drar landvad och upptäcker livet under ytan. Syftet är att öka kunskapen om de kustnära delarna av Hanöbukten och väcka intresse och engagemang för havet.

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor vid Utemuseum Pulken i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Foto: Mattias Roos.

Nu öppnar tranornas bed & breakfast vid Pulken i Kristianstads Vattenrike

Nu öppnar tranornas b&b vid Pulken. Luften fylls av trumpetande tranor – ett härligt vårtecken. I mars-april rastar tusentals tranor i Kristianstads Vattenrike på väg mot häckningsplatserna norrut. I år kan vi äntligen njuta av tranorna tillsammans i Utemuseum Pulken! Efter två år präglade av pandemirestriktioner ser vi fram emot en säsong med tranvärdar, trankalas och tranbuss.

Skåneleden SL6 Vattenriket går tvärs igenom Vattenrikets varierade och artrika natur. ​Projektet leds av Håkan Östberg, natur- och friluftstekniker, Biosfärenheten Kristianstads Vattenrike.

Invigning av Skåneleden SL6 Vattenriket

Fem mil ny Skåneled i Kristianstads kommun. På stadens födelsedag och biologiska mångfaldens dag invigs första delen av SL6 Vattenriket. Leden går från Norra Lingenäsets lummiga skogar, över frodiga strandängar och vidsträckta sandmarker till Nyehusens stränder. På vägen passerar den tio av Vattenrikets besöksplatser med utemuseer, fågeltorn och spänger. Invigning 22 maj kl 10 Norra Lingenäset.

​Kristianstad värd för nationell Tankesmedja för friluftsliv

​Kristianstad värd för nationell Tankesmedja för friluftsliv

Tankesmedja för friluftsliv 2019 hålls i Kristianstad på torsdag och fredag 16-17 maj. Drygt 300 deltagare från hela landet samlas på konferensen med temat ”Det hållbara friluftslivet”. Tankesmedjan är en årlig konferens i Naturvårdsverkets regi. I år är den fulltecknad med drygt 300 personer som är engagerade i friluftslivet i arbetet eller föreningslivet.

Tranorna matas vid Pulken för att förebygga skador på vårsådden. Samtidigt blir de lätta att se från fågeltornet

​Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

Tranornas ankomst till Vattenriket är ett efterlängtat vårtecken. Utemuseum Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. På senare år har allt fler tranor hittat dit. Rekordet är 8 900 tranor 26 mars 2017. Omkring 15 000 personer besöker Pulken varje vår för att uppleva skådespelet! I dag drar matningen igång. På söndag 24 mars kl 15-17 firar vi trandagen med tranfika och tranvärdar.

Välkommen till invigning av Levande fossil

Invigning av permanent verk Levande fossil av konstnär Caroline Mårtensson. Fyra platser i Kristianstads Vattenrike har tilldelats konstverket Levande fossil, stenar blästrade med för området karaktäristiska arter. Stenarna är placerade i anslutning till skyddsvallar och vandringsleder. Invigningen sker på naturum Vattenrikets parkering kl. 13 söndag 20 januari.

Biosfär 2018 är den nionde forskningskonferensen i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Vattenrikets vatten i fokus på Biosfär 2018

På måndag 19 november är det dags för årets forskningskonferens Biosfär 2018. På menyn står av ett brett smörgåsbord nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Ett tiotal forskare berättar om sina upptäckter i naturums hörsal full av studenter, lärare, tjänstemän, föreningsaktiva och naturintresserad allmänhet. I år blir det särskilt fokus på Vattenrikets vatten.

Naturens nyttor i fokus på Biosfär 2016

Vi människor är helt beroende av naturen runt omkring oss. Den ger oss mat, rent vatten, frisk luft och platser vi trivs på. Detta som naturen ger oss gratis kallas ekosystemtjänster. Begreppet har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren och forskningen har tagit stora steg framåt. Detta är fokus för Vattenrikets och Högskolan Kristianstads konferens Biosfär 2016 på naturum Vattenriket 21 nov.

Visa mer