Pressmeddelande -
Invingning av sommarens Biosfärläger med temat "Naturens nyttor i Vattenriket"
Pressinbjudan:
Invigning av Biosfärläger 2018
Måndag 25 juni kl 12.00
Vattenrikets besöksplats Vramsån i Gärds Köpinge
Varje sommar ordnar naturum ett Biosfärläger. Här får nyfikna barn lära om natur och människa i Vattenriket. Lägret leds av Erik Kohlström och Sam Peterson från naturum och startar måndag 25 juni.
Första lägerdagen tar vi en tur till den gamla badplatsen i Gärds Köpinge. Vramsån är en fantastisk å med ett myller av djur och växter. Det undersöker vi med håv och metspö. Vem blir den första att håva upp en vattenfis? Eller fiska upp en sandkrypare?
Med inspiration från naturen målar vi småkryp, fåglar, växter och landskap med konstnären Katarina Engsrö. Klockan 12.00 blir det högtidlig invigningsceremoni med tårta, tal och lägertröjor.
Biosfärläger för natur och människa
I år får ett glatt gäng på 20 deltagare i åldern 10-13 uppleva, upptäcka och undersöka Vattenriket tillsammans med Erik och Sam från naturum Vattenriket. Fyra ungdomar är ledarassistenter och gruppledare.
Biosfärlägret vänder sig till barn som tycker om att vara ute och lära sig om naturen och människan. Varje år har lägret ett särskilt tema.
Naturens nyttor i Vattenriket
Årets biosfärläger har temat Naturens nyttor. I Vattenriket är vi rika! Inte bara på vatten, utan på alla de nyttor som naturen ger oss helt gratis. Naturens små under som kallas för ekosystemtjänster.
Under lägret tar vi oss fram till fots och med båt och buss i Vattenrikets omväxlande natur. Här upplever vi spännande djur och växter och möter intressanta människor som använder Vattenriket på något sätt.
På lägrets sista dag provar vi medeltidsliv vid den medeltida borgruinen Lillöborgen. På eftermiddagen bjuder vi in föräldrar och kompisar till Lillö på medeltidsmingel. Barnen ska också få äran att bli minibiosfärambassadörer!
Se bifogat program för detaljer om allt kul som sker på lägret.
Tisdag 26/6 Strandängsbonde och Bidrottningklubben
Onsdag 27/6 Ringmärkning, holkbygge, paddling och pyssel
Torsdag 28/6 Ålagille Tvillingaboden
Fredag 29/6 Avslutning vid Lillö, medeltidsliv och paddling
Vägbeskrivning till invigningen vid Vramsån:
Kör till Gärds Köpinge via Norra Åsum. I Gärds Köpinge fortsätter du rakt fram i rondellen. Kör genom byn på Fredrika Bremers väg. Sväng in till höger på Karl Jönssons väg när du passerat kyrkan (Liten smal väg).
Kontakt:
Sam Peterson, naturpedagog, sam.peterson@kristianstad.se tel: 0738-53 23 74
Erik Kohlström, naturvägledare, erik.kohlstrom@kristianstad.se, tel: 0738-532328
Ämnen
Kategorier
Regioner
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike omfattar större delen av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter, naturum och 21 andra besöksplatser.
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 84 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 5 miljarder kronor varje år.