Gå direkt till innehåll

Ämnen: Friluftsliv

Genom projektet NaturligtVis får elever på Fröknegårdskolan och Lingenässkolan uppleva tranorna vid Pulken.

NaturligtVis på Näsby – visar elever vägen ut i naturen

Projektet ”NaturligtVis på Näsby” tar elever ut i naturen. Näsbys skolor får upptäcka Vattenrikets natur genom besök på naturum och områdets besöksplatser. Initiativet är en del av den kommunala satsningen Stadsutveckling Näsby och drivs med stort engagemang från naturpedagoger och naturvägledare vid naturum Vattenriket. Idén kommer från Vattenrikets vänner med stöd av Sparbanken Skåne.

Nya projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations" ska engagera unga vuxna i biosfärområdena runt Östersjön.

Unga träffas i Vattenriket för ett hållbart Östersjön

Sommaren 2025 samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De ska delta i ett ungdomsforum i projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations”, finansierat av Svenska Institutet. Projektet syftar till att engagera unga för ett hållbart Östersjön och utveckla idéer för att öka ungas deltagande i biosfärområdena.

Friluftskul - prova på friluftsliv mitt i stan

Friluftskul - prova på friluftsliv mitt i stan

För andra året i rad arrangerar Kristianstads kommun Friluftskul tillsammans med föreningarna. Alla är välkomna att prova på friluftsliv i Tivoliparken och vid Utemuseum Kanalhuset. Dessutom blir det trashblitz och invigning av Skåneleden SL6 Vattenriket.

Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranorna i Vattenriket. Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Nu är matningen igång och på måndag 25 mars firar vi trandagen med trankalas vid Utemuseum Pulken, utanför Yngsjö. Från klockan 17.00 till skymning visar Vattenrikets tranvärdar i tubkikare och vi bjuder på fika i utemuseet.

Sommaren 2026 samlas återigen tusentals scouter för en ny jamboree i Kristianstad. Foto: Emil Malmborg

Scouterna kommer tillbaka för ytterligare en jamboree

Scouternas nästa nationella jamboree arrangeras 2026 och platsen blir återigen i Kristianstad. Under sommaren kommer tiotusentals scouter att samlas på fältet i Norra Åsum för nya lägeräventyr. En nationell jamboree är ett stort läger som går av stapeln vart fjärde år. Det samlar tiotusentals scouter från hela landet och gästas även av scouter från andra delar av världen.

Nytt projekt hjälper Vattenriket leda från framtiden

Nytt projekt hjälper Vattenriket leda från framtiden

Vattenriket får medel från innovationsmyndigheten Vinnova för att genomföra ett så kallat framsynsresidens. Projektet ”Mäkla fred med naturen genom framsyn i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike” ska ge hopp och lyfta biosfärområdenas roll i arbetet för en hållbar framtid, som mäklare mellan olika intressen.

Sveriges naturum firar 50 år

Sveriges naturum firar 50 år

För 50 år sedan öppnade Sveriges första naturum och lördagen den 9 september firas detta på alla naturum i landet. Naturum Vattenriket bjuder in till firande med en miniutställning om Sveriges naturum och programpunkten Dinosaurier och hajar. Naturum Vattenriket har funnit sedan 2010 och fungerar som biosfärområdets besökscentrum, skyltfönster och vägvisare ut i Vattenriket.

Inbjudan till Skånelekens invigning

Inbjudan till Skånelekens invigning

Välkommen till invigningen av Skåneleken, en del av Skåneleden SL6 Vattenriket, torsdag 15 juni kl. 9.30 vid Åhus. Skåneleken uppmuntrar till rörelse och förmedlar kunskap om biologisk mångfald.

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Gökotta och Friluftskul på Ekenabben

Vid Ekenabben har människor njutit av friluftsliv under lång tid. I fjol blev området ett kommunalt naturreservat. På biosfärdagen 2/6 invigs det nya naturreservatet. Dagen efter lördag 3/6 blir det fokus på Friluftskul med en massa roliga aktiviteter. Media hälsas välkomna att bevaka arrangemangen!

Internationell stjärnutmärkelse för naturum Vattenriket

Internationell stjärnutmärkelse för naturum Vattenriket

Naturum Vattenriket har fått utmärkelsen ”Star Wetland Center Award” som ett av världens bästa besökscenter för våtmarker. Utmärkelsen är ett nytt pris för att visa på bästa praxis inom ekoturism, kommunikation och utbildning kring våtmarker och vatten. Naturum Vattenriket är en av 23 pristagare i världen och har valts ut av en internationell panel våtmarkskommunikatörer och utbildare.

Familj på besök på Balsberget. Fotograf: Jenny Ahlqvist

Naturkartan gör det lättare njuta av naturen i Kristianstad

Naturkartan är en digital guide över friluftslivet i Kristianstad. Den finns både som websida och app. Naturkartan gör det lätt att se alla naturområden, leder och friluftsanordningar. Här kan besökaren enkelt planera sin utflykt till friluftsområden, besöksplatser, badplatser och andra gröna och blå besöksmål.

Fiskeredskapet landvad ger svar på vilka fiskar som lever under ytan runt Snickarhaken.

Bioblitz ska väcka intesset för havet

På söndag 22 maj kl 11-16 arrangerar Vattenriket en bioblitz på Snickarhaken i Åhus. En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid. Amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt. Vi håvar, drar landvad och upptäcker livet under ytan. Syftet är att öka kunskapen om de kustnära delarna av Hanöbukten och väcka intresse och engagemang för havet.

Bild på Linus Bergman som har kontot @linusmountainman på Instagram.

Fler ska få se nordöstra Skåne med nya ögon

Under 2022 har Skåne Nordost bjudit in influencers som ska få uppleva en del av allt som nordöstra Skåne har att erbjuda. Vi kommer åter efter pandemin att få se närbelägna omgivningar genom nya ögon i influencerns sociala kanaler och nya besökare kan lockas hit.

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor vid Utemuseum Pulken i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Foto: Mattias Roos.

Nu öppnar tranornas bed & breakfast vid Pulken i Kristianstads Vattenrike

Nu öppnar tranornas b&b vid Pulken. Luften fylls av trumpetande tranor – ett härligt vårtecken. I mars-april rastar tusentals tranor i Kristianstads Vattenrike på väg mot häckningsplatserna norrut. I år kan vi äntligen njuta av tranorna tillsammans i Utemuseum Pulken! Efter två år präglade av pandemirestriktioner ser vi fram emot en säsong med tranvärdar, trankalas och tranbuss.

På vandring i Dunderbäcken.

Skånes bästa friluftskommun igen

Kristianstads kommun är Skånes bästa friluftskommun för tredje året i rad. För att lyckas ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv och det är precis vad Kristianstad gör. Den pusselbit som saknas för att kunna få utmärkelsen bäst i Sverige kan var en friluftsplan.

Bild: Dokumentation från konstnärsledd vandring med Hillside Projects, Kristianstads kommun 18 mars 2021. Foto av Sara Rossling

Vandringens dag 11 september

Upplev Vandringens dag 11 september med projektet Skåneleden Konst – In Motion i kommunerna Kristianstad, Kävlinge och Ängelholm. Vi inviger offentlig konst på Skåneleden och arrangerar konstvandringar för allmänheten som sätter fokus på natur, rörelse, konst och hälsa.

Exempel på sport- och friluftsutrustning som Fritidsbanken gärna tar emot

Fritidsbanken – ett bibliotek fullt med sport- och friluftsprylar

Fritidsbanken samlar in och lånar kostnadsfritt ut begagnad sport- och friluftsutrustning. Genom att ta tillvara på och återbruka bidrar Fritidsbanken till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som idrottsaktivitet, hälsa och välbefinnande främjas. Ambitionen är att öppna Fritidsbanken Kristianstad till hösten, men hänger samtidigt ihop med hur snabbt insamlingen av utrustning går.

Kristianstads kommun arrangerar friluftsaktiviteter för att nå ut till fler som är ovana vid att vistas i naturen i samband med Friluftslivets år 2021.

Premiär för naturaktiviteter mottogs varmt i snön

Kristianstads kommun arrangerar flera friluftsaktiviteter för att nå ut till fler som är ovana vid att vistas i naturen i samband med Friluftslivets år 2021. Premiären för de första aktiviteterna för kommunala SFI-elever var uppskattad. Trots snö på marken så sprack himlen upp i blått när deltagarna fick pröva på att tända eld med tändstål, lärde sig om svenska d

Visa mer