Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturvetenskap

Nu planteras 5000 kvadratmeter ålgräs i havet utanför Åhus.

Här planteras ålgräs för en livskraftig Östersjön

Nya ålgräsängar ska ge ökad biologisk mångfald i Hanöbukten. Just nu pågår plantering av ålgräs i havet utanför Åhus. Planteringen kommer att sträcka sig över en yta om 5000 kvadratmeter. Det blir den största ålgräsäng som skapats i Hanöbukten. Media hälsas varmt välkomna att träffa dykare och projektledare för ålgräsplanteringen på onsdag 28/6 kl 15.00 vid Upzones parkering, på Täppet.

Pressinbjudan: Ekosystemtjänster i odlingslandskapet - fokus på Biosfär 2017

På Biosfär 2017 får vi veta mer om hur jorden kan brukas på ett hållbart sätt. Vi får lära oss om Vattenrikets uttrar, gäss och insekter. Och mycket mera. Biosfär är en konferens som presenterar ett smörgåsbord nya forskningsrön kopplat till Vattenriket. Det är Biosfärkontoret och Högskolan Kristianstad som ordnar konferensen. Intresset är stort - konferensen är fullsatt! Media hälsas välkomna!

Vattenriket lyfts fram i internationell forskning

Vattenrikets arbete uppmärksammas i en ny rapport i den internationella vetenskapliga tidskriften ”Proceedings of the National Academy of Sciences”. Forskare vid Stockholm Resilience Centre har jämfört förvaltningen av naturvärdena i Vattenriket med Stora Barriärrevet i Australien och fiskeförvaltningen i Southern Ocean. Rapporten analyserar effekten på naturens nyttor i de tre områdena.

Havsresan kommer till Vattenriket

I år gästar kunskapsprojektet Havresan 400-årsjubilerande Kristianstad. Föredrag, fältvecka och havets dag ska öka och sprida kunskap om Hanöbukten och Helge å. Vattenriket håller ihop arrangemanget. På måndag 27/1 kl 13.00-15.00 hålls ett uppstatsmöte på naturum Vattenriket.

Väldoftande raritet får hjälp att överleva

Väldoftande raritet får hjälp att överleva

Förr var den väldoftande sandnejlikan vanlig i Åhustrakten. I dag är den hårt trängd när många vill bygga eller odla på den attraktiva marken. Därför startar Vattenrikets naturvägledare Josefin Svensson ett projekt som ska gynna växten. Hon vänder sig till Åhus villaägare - många har sandnejlika i trädgården utan att ens veta om det!