Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Välkommen till samtal om fristadsförfattare

Varför ska en kommun ta emot en fristadsförfattare? En högst aktuell fråga, då det i ett medborgarförslag föreslås att Kristianstads kommun tar emot en fristadskonstnär (författare, musiker eller konstnär).

Till Bokfestivalen (3–5 september) har vi därför bjudit in Naeimeh Doostdar, journalist, poet och prosaist från Iran och Malmö stads andra fristadsförfattare. Även deras senaste fristadsförfattare Jude Dibia från Nigeria kommer. De samtalar med Fredrik Elg från kulturförvaltningen Malmö stad, om hur det är att vara fristadsförfattare och vilka möjligheter det ger.

Välkommen till Kulturkvarteret, Lilla salen lördag 5 september kl. 11.15

Idén att starta ett nätverk av städer som erbjuder skydd för förföljda författare kom i början av 1990-talet. Så småningom bildades nätverket ICORN (International Cities of Refuge), som är den organisation som intresserade kommuner och regioner samarbetar med. Sedan något år tillbaka har målgruppen vidgats från författare till att också innefatta musiker och konstnärer. Att vara en fristadskommun betyder ett starkt ställningstagande för yttrandefriheten och för konstnärer som lever under hot i sina hemländer.

Ett tiotal svenska kommuner och två regioner har anslutit sig till nätverket. Bland kommunerna kan nämnas Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala, Sigtuna, Linköping och  Växjö. Både Region Skåne och Västra Götalandsregionen har också anslutit sig. Malmö, som är den enda kommun i Skåne som har anslutit sig till nätverket, har för närvarande en fristadsförfattare och en fristadsmusiker. Inledande positiva beslut om att bli fristäder har också tagits av både Lund och Helsingborg.

Konceptet med fristadskonstnärer är utformat som ett tvåårigt stipendium och är därmed inte att betrakta som en asylfråga. För att kunna ta emot en fristadskonstnär måste kommunen vara medlem i ICORN och det är också ICORN som i slutänden väljer ut fristadskonstnär efter en dialog med kommunen.

Kontakt: Bengt-Åke Kjell, kultur- och fritidschef Kristianstads kommun 0733-13 51 81

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Eva-Marie Hagström

Eva-Marie Hagström

Presskontakt Kommunikationschef 0733-13 55 93
Malin Bergkvist

Malin Bergkvist

Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00
Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70
Sofia Liljedahl

Sofia Liljedahl

Presskontakt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 53 47
Ulrica Capion

Ulrica Capion

Presskontakt Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunikationsansvarig 044-13 65 66
Annika Bergh

Annika Bergh

Presskontakt Omsorgsförvaltningen Kommunikatör 072-467 86 45
Mejra Ferhatbegovic

Mejra Ferhatbegovic

Presskontakt Arbete och välfärdsförvaltningen (Socialförvaltningen) Kommunikatör 072-885 81 00
Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13
Åsa Pearce

Åsa Pearce

Presskontakt Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Informationsansvarig 0733-13 64 62
Ida Abrahamsson

Ida Abrahamsson

Presskontakt Skåne Nordost Utvecklingsledare 072-885 78 98