Pressmeddelande -
Välkommen på vernissage: Färgglad utställning med ungas röster tar plats i det offentliga rummet
Torsdag 7 november kl.16.30 bjuder Kulturhuset Barbacka in till vernissage med poesi, dans och textuppläsning. Under vernissagen invigs den nya fasadbelysningen och utställningen "(O)lika minnen som vi bär på" på YTOR längs med husfasaden.
(O)lika minnen som vi bär på uppmärksammar barns olika förutsättningar och verkligheter i hopp om att motverka diskriminering och verka för alla barns rätt att känna sig lika mycket värda. Texterna skildrar en bredd av upplevelser som många förmodligen kan känna igen sig i. Tillsammans visar de hur (o)lika det kan kännas att vara ung i Kristianstad idag. Du som upplever dem kommer att bli ledsen – och glad.
”Utställningen ger röst åt en bredd av olika upplevelser som tillsammans visar på hur olika det kan kännas att växa upp i dagens Sverige. Det känns fint och viktigt att ungas konstnärliga uttryck får ta plats på våra YTOR och bidra till Kristianstads stadsbild” säger Ilona Geiger, konstpedagog som samordnat utställningen.
”Regeringens ungdomspolitiska mål uttrycker att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Så är det inte idag och det vill vi uppmärksamma med denna utställning och de aktiviteter som kopplas till invigningen. Tillsammans kan vi arbeta för att målet ska uppnås.” Fortsätter Pernilla Tomasson, Kulturchef.
De sex texterna i storformat är ett urval från de 50 texter som finns i antologin Minnen som vi bär på - texter om livet. De skrevs av elever i årskurs 9 under hösten 2021 och vintern 2022, och kom till under en workshop i självbiografiskt skrivande genom Kulturhuset Barbacka och Kulturnyckeln.
Texterna är skrivna av unga som tillhör de grupper av barn som enligt FN:s barnrättskommitté behöver extra insatser och fokus i arbetet med att motverka diskriminering utifrån artikel 31 (barnets rätt till vila, fritid, lek och rekreation, samt till det kulturella och konstnärliga livet) i barnkonventionen. Dessa grupper är: flickor, funktionsnedsatta, asylsökande, barn i socioekonomiskt utsatta områden och barn på landsbygd.
Varför är det då värdefullt att ta del av andras självbiografiska berättelser?
De unga författarna svarar att det är intressant, att man får kunskap om saker man aldrig annars skulle få veta, att man får bättre förståelse för andra människor och att det går att känna igen sig i andras erfarenheter. En vanlig kommentar var också att självbiografiskt skrivande är ett sätt att bearbeta händelser.
"Barn i Kulturhuset Barbackas verksamhet har uttryckt önskemål om ytterligare belysning utanför kulturhuset. Vilket bidragit till att YTOR fått ny belysning, vilket vi är väldigt glada över, eftersom det ökar tryggheten i området." Säger Christian ”Krobbe” Johnsson.
”Utställningen går i regnbågens färger eftersom vi är en hbtqi-certifierad verksamhet och det passar ju extra bra nu i höst när vi precis har blivit omcertifierade för tredje gången” fortsätter Johan Lundin, kulturproducent på Kulturhuset Barbacka.
Under vernissagen kommer du som besökare mötas av en bredd av kulturupplevelser skapad av unga. Förutom konsten på YTOR blir det dansuppträdande av Barbackas Danskompani 2.0, textuppläsning från antologin av Gymnasieteatergruppen, och poesi av poeten Mayar Qaddoori.
Mer information om de som uppträder:
Danskompaniet 2.0 består av 14 dansare, 15-20 år. Dansarna har tränat jazz, modern dans och hiphop/street i flertalet terminer på Kulturhuset Barbacka. Med gruppen i fokus skapas nummer som känns utmanande och spännande att lära sig och visa upp. Som deltagare i Danskompaniet 2.0 får man möjlighet att vara ambassadör för Barbackas verksamhet genom att uppträda och delta på olika arrangemang.
Gymnasiegruppen består av 11 ungdomar som tycker om teater. En del har tränat teater på Barbacka under många år och andra har precis börjat. Teaterträningen består av lek, samarbetsövningar, improvisation och texttolkning. I mars 2025 har gruppen premiär av den samhällskritiska pjäsen “Och så levde de lyckliga...”
Mayar Qaddoori har bland annat deltagit i poetry slams i Skåne och fått sin dikt “Ärlig ärlighet / Samma år Samma sår” publicerad i Kristianstadsbladet 2022 och litteraturtidningen Ponton 2021 samt deltagit i Ortens Bästa Poet 2022 i Helsingborg och Örebro.
Kontakt:
Ilona Geiger, Kulturhuset Barbacka, ilona.geiger@kristianstad.se, 073-4698069
Johan Lundin, Kulturhuset Barbacka, johan.lundin@kristianstad.se, 073-3135797
Läs mer om utställningen och vernissagen här:
Om antologin Minnen som vi bär på
Mer om FN:s barnrättskommitté rekommendationerna till Sverige
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.