Pressmeddelande -
Utredningen om pilgrimsfalkarnas död läggs ner
Kammaråklagare Lars Magnusson har lagt ner brottsutredningen kring pilgrimsfalkarnas död. I beslutet skriver han att det inte går att bevisa vem som förgiftat dem.
I somras hittades fyra av Vattenrikets pilgrimsfalkar döda. Polisen startade en utredning. Analysresultat från USA visade att falkarna dött av ett giftigt ämne.
I förra veckan tog Lars Magnusson över utredningen och skärpte samtidigt brottsrubriceringen till grovt jaktbrott, eftersom det handlar om en plågsam död och ett sällsynt vilt.
I måndags beslutade han att lägga ner utredningen. Motiveringen är att det på det utredningsmaterial som samlats in inte går att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen.
Kammaråklagaren slår fast att det är klart att pilgrimsfalkarna dött av förgiftning, men oklart hur de förgiftats. Han skriver att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.
-Det är mycket olyckligt att man bedömer att man inte kan gå vidare med utredningen. Förgiftning av rovfåglar är ett allvarligt brott och ett nytt fenomen i Sverige. Det finns rapporter om medveten förgiftning av falkar i Österrike, England och Skottland de senaste åren, säger Sven-Erik Magnusson, biosfärkoordinator.
Kontakt: Hans Cronert, naturvårdssamordnare Vattenriket mobil: 0708-77 77 35
Ämnen
Kategorier
Regioner
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike är en del av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter naturum och 21 andra besöksplatser.