Pressmeddelande -
Underkänt vatten i hela Everödsområdet
Bakterierna har åter fått grepp över vattenledningsnätet i Everödsområdet. Veckans första sammanställning av provsvar var nedslående. Både Everöd, Huaröd och Östra Sönnarslöv underkändes i provtagningsserierna från i onsdags och torsdags.
Flera olika bakterier fanns representerade i de senaste vattenproven från Everödsområdet. På onsdagen var ett av de fem vattenproverna i Huaröds provserie otjänligt efter indikation på magtarmbakterien enterokocker.
Dessutom visade provtagningen vid vattenverket i Huaröd att det fanns koliforma bakterier i en av reservbrunnarna på orten.
Problemet är välkänt, men har inte förekommit tidigare under sommaren.
I Sönnarslöv fanns det koliforma bakterier i två av proven och i Everöd hittades bakterien clostridium i ett provsvar. Båda är tarmbakterier.
Kommunens VA-chef Inger Hansson leder vattenreningsarbetet.
Varför finns det plötsligt så många olika bakterier i vattnet?
– Det är egentligen samma sorters bakterier som vi haft i vattnet sedan midsommar. Det märkliga är att vi haft en stadigt minskande trend och nu får vi flera underkända prov igen. Kanske är det slumpen, men det vet vi inte än.
Huaröd har ju klarat sig ända tills nu. Har det smittade Everödsvattnet flyttat sig dit nu?
– Under en period stängde vi pumpningen av vatten från Östra Sönnarslöv till Huaröd. När vi återupptog den tömde vi ut vatten ur överföringsledningen, men visst kan det bero på att vatten från Everöd nu når Huaröd igen.
Planerar ni några extra åtgärder med anledning av provsvaren?
− Inte i nuläget. Vi fortsätter med intensifierad provtagning och följer utvecklingen.
Hur lång tid kommer det att ta innan vattnet är riktigt rent?
− Tyvärr är det omöjligt att veta.
Den ökade bakterieförekomsten innebär att genomspolningen av vattenledningarna måste fortsätta och även omfatta nya delar av nätet.
Kokningsrekommendationen fortsätter också att gälla även den här veckan.
Många boende i det drabbade området har hört av sig om att få slippa betala sin VA-faktura eller att få den nedsatt. Fakturan måste betalas, även om man är missnöjd med leveransen. Däremot kan de boende ansöka om ersättning via en särskild skadeståndsblankett. Blanketten beställs hos medborgarcenter, 044-13 50 00.
För senaste uppdateringar och provsvar se www.kristianstad.se.
Kontakt: Linda Bengtsson, kommunikatör 044-13 67 82, linda.bengtsson@kristianstad.se.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.