Pressmeddelande -
Så minskar du antalet kemikalier i din vardag
Vi utsätts dagligen för tusentals av kemikalier i vår vardag. Allt från maten vi äter till de hygienprodukter vi använder. – Det finns en önskan bland många att minska antalet kemikalier i våra liv men inte alla vet hur. Det är något som vi nu hoppas att kunna ändra på, säger Katrine Svensson miljöinformatör vid Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun.
Under våren 2015 påbörjades projektet Kemikaliebanta i din vardag. I projektet deltog tolv olika hushåll som alla fick utbildning och därefter uppgifter att göra för att försöka minska andelen kemikalier i sina hem. – Projektet föll mycket väl ut och efterfrågan på kunskap är ganska stor. Därför har vi samlat allt som kom fram under projektet i ett nytt informationsmaterial, berättar Katrine.
Nu kan man alltså få ta del av alla tips på hur man kemikaliebantar inom områden som trädgård, byggnadsmaterial, mat och köksredskap, kosmetika, hygien och textilier samt städ och rengöring. – Det som de deltagande familjerna fann mest nytt var hur mycket kemikalier som fanns i olika hygienartiklar samt kosmetika. Vi diskuterade därför vad du ska välja och tipsade om vad du kan göra själv istället, förklarar Katrine vidare.
Barn är generellt sett mer känsliga för kemikalier än vuxna. Därför är det extra viktigt att se över barnens miljö hemma. Exempelvis är platsleksaker gjorda av mjuk plats en vanlig bov. De kan innehålla kemikalier som är hormonstörande och skadliga för fortplantningsförmågan. Välj andra alternativ än mjukplast och rensa bland barnens leksaker. Ett annat tips är att välja bort leksaker tillverkade utanför EU eftersom kemikalielagarna i dessa länder ofta är mindre strikta än de vi har.
Vad kan du då göra för en mindre kemikaliefylld vardag? Du kan bland annat undvika impregnerat virke och välja färger utan lösningsmedel när du bygger. Undvik plastsaker som är mjuka eller ”luktar” plast och välja miljömärkt och ekologiskt. – Man kommer långt genom att göra som de gamla husmorstipsen. Använd exempelvis bikarbonat eller saften från en citron när du gör rent din diskho eller badkaret. Resultatet blir minst lika bra och du slipper alla kemikalier. Eller gör din egen giftfria deo, tipsar Katrine.
Broschyr - Kemikaliebanta för en giftfri vardag
Kontakt
Katrine Svensson
Miljöinformatör
Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun
Tele: 073- 508 85 29
Jenny Hall
Kommunikatör
Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun
Tele: 044-13 53 47
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.