Gå direkt till innehåll
Fina stränder som bjuder in till bad är vad Kristianstads kommun vill erbjuda besökare.
Fina stränder som bjuder in till bad är vad Kristianstads kommun vill erbjuda besökare.

Pressmeddelande -

Naturkram – trygg hemester för medborgare och besökare

Hemestertrenden startade 2020, men även årets sommar handlar om att semestra i närområdet. Kristianstads kommun har många omtyckta platser, vilket leder till ett ökat besökstryck i naturområden och på stränder. För att se till att det är rent, fint och tryggt har kommunen tagit fram ett antal åtgärder under samlingsnamnet naturkram.

Kommunens planering har utgångspunkt i corona-pandemin, som har inneburit ett högt besökstryck på de fina besöksplatserna som också slits därefter.

- Målet är att alla platser ska vara rena, städade och trygga. För att nå hela vägen fram behövs inte bara kommunens insatser, utan även besökarnas, så kommunikation har också varit en viktig del, säger Eva Berglund, turismstrateg i Kristianstads kommun, och fortsätter:

- Det handlar i mångt och mycket om att visa hänsyn. Till varandra och till naturen. En naturkram alltså.

Insatserna som under sommaren 2021 ska se till att besöksplatserna är rena, fina och trygga för alla våra besökare är:

Skräpplockning – 150 stycken feriearbetare plockar skräp sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. Flera gånger om dagen töms sopkärlen som tillsammans har en kapacitet på 28.000 liter.

Utöver skärpplockningen städas de cirka 35 servicehusen längs kusten och åtta vid insjöbad minst en gång per dag. Det innebär fler än 100 toaletter.

Säkerhet – För att öka tryggheten och minimera risken för skadegörelse kommer kommunens väktare att rondera på följande platser:

  • Täppetstranden
  • Snickarhaken
  • Ekenabben
  • Norra Lingenäset
  • Naturums parkering
  • Tivoliparken
  • Balsby

Kommunikation – Under samlingsnamnet naturkram vill kommunen nå ut till medborgare och besökare att inte skräpa ner, att parkera rätt, att inte elda, att hålla avstånd och att visa omtanke och respekt. Budskapen har kommunicerats under hashtaggen #naturkram. I en tävling på kommunens sociala medier kan du uppmärksamma en person, situation eller organisation som är värd en naturkram. Läs mer på www.kristianstad.se/naturkram.

- Genom goda exempel vill vi lyfta alla som gör rätt och inspirera fler att göra samma sak. Vi behöver stöd av alla besökare för att nå hela vägen fram. Lämna alltid en plats du har besökt lika fint som när du själv kom dit. Skulle en plats du besöker vara skräpig, låt oss vet detta genom att du felanmäler det på www.kristianstad.se/felanmalan. Välkommen till Kristianstad!, säger Eva Berglund.

Mer information

Eva Berglund
Turismstrateg
Tillväxt & Hållbar utveckling
Kommunledningskontoret
Kristianstads kommun
044-13 54 08
Eva.Berglund@kristianstad.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 85 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70