Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kristianstads kommun ifrågasätter länsstyrelsebeslut om miljötillsyn

Länsstyrelsen i Skåne har beslutat att ta tillbaka ansvaret för miljötillsyn på Skånemejerier från Kristianstads kommun. Miljö- och hälsoskyddskontoret i Kristianstads kommun ifrågasätter starkt både beslutet som sådant och tidpunkten för det.

Staten ska bedriva tillsyn på alla tillståndspliktiga företag. I de lite större kommunerna är det vanligt att staten har överlåtit tillsynen till kommunen. Tillsynen finansieras oavsett om stat eller kommun är ansvarig via avgifter från företagen.

Under hösten har länsstyrelsen i Skåne län arbetat med att formulera nya principer för överlåtelse av miljötillsyn. Principerna innebär att länsstyrelsen har för avsikt att själv sköta en stor del av miljötillsynen. Kommunerna i länet protesterar och hävdar att det medför en allvarlig förlust av kompetens, brist på närhet till verksamheterna och risk för försämringar i miljön. Flera skånska kommuner har fört fram kritiska synpunkter till länsstyrelsen och väntat sig en dialog. Nu har länsstyrelsen i Skåne i stället utan förvarning beslutat att tillbaka tillsynsansvaret för Skånemejeriers anläggning i Kristianstad.

– Vi ställer oss verkligen frågande till motivet, säger förvaltningschefen Tommy Danielsson.

Inga tidigare synpunkter
Så sent som för ett år sedan hade länsstyrelsen vid sin revision inga som helst negativa synpunkter på hur Kristianstads kommun skötte tillsynsarbetet på Skånemejerier. Dessutom har länsstyrelsen signalerat att man under nästa år ska se över vilka tillsynsansvar som kan tänkas tas tillbaka från kommunerna.

– Vi är givetvis oerhört förvånade över att länsstyrelsen i ljuset av detta plötsligt väljer att med kort varsel ta tillbaka tillsynsansvaret för en enskild anläggning, säger förvaltningschefen Tommy Danielsson.

Skilda bedömningar
Tommy Danielsson konstaterar visserligen att länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden i vissa fall har haft olika syn på tillståndsplikten för ändringar som har genomförts av Skånemejerier.

Miljö- och hälsoskyddskontoret har ansett att det räcker att anmäla och få klartecken för ändringar som håller sig inom villkoren för företagets tillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsen anser att Skånemejerier borde ha sökt särskilda tillstånd för ändringarna.

– Lagrummet ger möjligheter till olika bedömningar. Vi har förståelse för att länsstyrelsen kan ha en annan syn, men oenigheten gällde två unika ärenden som behandlades vid övergången till den nya miljöprövningsförordningen i somras, säger förvaltningschefen Tommy Danielsson.

I den nya miljöprövningsförordningen framgår tydligt att det räcker att anmäla mindre ändringar till miljö- och hälsoskyddskontoret.

– Målet måste vara att all tillsynshantering ska vara så enkel, tydlig och genomskinlig som möjligt för företagen. Därför är det oroväckande med de centraliseringstendenser som har märkts hos länsstyrelsen i Skåne, säger Tommy Danielsson.

Åtgärder mot utsläpp
Länsstyrelsen är kritisk till att Skånemejerier tidvis överskridit sina riktvärden för utsläpp av kväve och etanol, men vid den senaste revisionen av miljö- och hälsoskyddskontorets miljötillsyn framfördes ingen kritik mot förvaltningens tillsyn på Skånemejerier. Företaget har kontinuerligt arbetat med åtgärder för att minska utsläppen och en tydlig nedgång har märkts de två senaste åren. Miljö- och hälsoskyddskontoret har under fler år haft samråd med företaget om krav på åtgärder.

– Med facit i hand kunde vi kanske ha krävt fler åtgärder. Problemet är att villkoren är utformade som riktvärden och det finns ingen rättslig reglering om hur snabbt åtgärder ska ha effekt. Vi har därför haft en muntlig dialog med länsstyrelsen för att få tillsynsvägledning, säger Tommy Danielsson.

När det gäller etanol har miljö- och hälsoskyddskontoret avvaktat med krav eftersom länsstyrelsen hade ett pågående ärende som innebar att nya villkor var aktuella som skulle innebära att företaget klarar de kommande riktvärdena.

För mer information:
Tommy Danielsson, förvaltningschef, miljö- och hälsoskyddskontoret, Kristianstads kommun tel. 044/0733-13 61 40


Ämnen

Kategorier

Regioner


Kristianstad växer. I dag har kommunen 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill växa med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Eva-Marie Hagström

Eva-Marie Hagström

Presskontakt Kommunikationschef 0733-13 55 93
Malin Bergkvist

Malin Bergkvist

Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00
Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70
Sofia Liljedahl

Sofia Liljedahl

Presskontakt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 53 47
Ulrica Capion

Ulrica Capion

Presskontakt Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunikationsansvarig 044-13 65 66
Annika Bergh

Annika Bergh

Presskontakt Omsorgsförvaltningen Kommunikatör 072-467 86 45
Mejra Ferhatbegovic

Mejra Ferhatbegovic

Presskontakt Arbete och välfärdsförvaltningen (Socialförvaltningen) Kommunikatör 072-885 81 00
Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13
Åsa Pearce

Åsa Pearce

Presskontakt Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Informationsansvarig 0733-13 64 62
Ida Abrahamsson

Ida Abrahamsson

Presskontakt Skåne Nordost Utvecklingsledare 072-885 78 98