Pressmeddelande -
Kristianstad bäst klimatanpassat i landet
Kristianstad är bäst på klimatanpassning i Sverige. Kristianstads kommuns analyser och aktiva arbete med översvämningsskydd ger en topplacering i en undersökning av hur svenska kommuner rustar sig för klimatförändringar.
I dag presenterade IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk försäkring en kartläggning av svenska kommuners klimatanpassningsarbete. Rapporten Klimatanpassning 2015 – så långt har kommunerna kommit” visar att Kristianstads kommun ligger i topp.
– Kristianstads läge på gammal havsbotten gör att vi inte kan blunda för översvämningsriskerna. I flera år har vi långsiktigt satsat på att bygga pumpstationer och vallar och det arbetet fortsätter. Vi gör det för att trygga våra medborgare, men det känns förstås roligt att det uppmärksammas på det här viset, säger kommunalrådet Heléne Fritzon.
Kristianstad är på grund av sitt geografiska läge utsatt för betydande översvämningsrisker, och kommunens aktiva arbete med att hantera översvämningar har bidragit till förstaplaceringen. Det förebyggande arbete har tidigare uppmärksammats av FN-organet UNISDR som utsett Kristianstad till ”Role-model City” i kampanjen ”Making Cities Resilient”.
– Visst lever vi under ett hot, men rätt hanterat är vattnet också en av våra största tillgångar. Tack vare det har vi vårt fantastiska biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Vi har också visat att översvämningsskydd kan utformas på ett tilltalande sätt och bidra till en attraktiv stadsmiljö, säger Heléne Fritzon.
Exempel på Kristianstads kommuns klimatanpassningsarbete som rapporten tar upp är:
- Klimatstrategi med en handlingsplan för klimatanpassning (frågan behandlas också i översiktsplanen).
- Analyser av hur kommunen kan påverkas av framtida klimatförändringar samt beskrivningar av olika klimatanpassningsåtgärder.
- Samverkan med andra kommuner och regionalt.
- Kontinuerlig uppföljning och övervakning av klimatanpassningsarbetet.
- Årliga investeringar i klimatanpassning, bland annat till att bygga skyddsvallar och pumpstationer.
Genomförda åtgärder: byggnation av vallar och pumpstationer, flytt av transformatorstationer, etablerandet av nya dricksvattentäkter, ökad kontroll och provtagning av dricksvatten och övervakning av erosion.
Efter Kristianstad i rankningen kommer Botkyrka tätt följd av Göteborg och Växjö på delad tredjeplats.
Fakta om undersökningen:
IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring har i en enkätundersökning frågat samtliga kommuner i Sverige hur de arbetar med att förebygga skador relaterade till ett förändrat klimat. Enkäten besvarades av 165 kommuner. Syftet med kommunrankningen är att få fler kommuner att arbeta strategiskt med klimatanpassning. Frågorna i undersökningen bygger på EU-kommissionens verktyg för klimatanpassning, European Climate Adaptation Platform.
I rankningen har kommunernas svar i enkätundersökningen poängsats och summerats. Maxpoäng i rankningen är 33 poäng, och Kristianstad kom upp till 31,5. Tre av fyra kommuner i undersökningen nådde inte upp till hälften av maxpoängen. Hur frågorna har poängsatts och alla kommuners poäng beskrivs i rapporten som finns att laddas ner på IVL Svenska Miljöinstitutets hemsida.
Läs mer om kommunens arbete på www.kristianstad.se/klimatanpassning
För mer information:
Heléne Fritzon, kommunalråd, (S), Kristianstads kommun, 0733-13 60 16
Lennart Erfors, klimatstrateg, Kristianstads kommun, 0733-13 61 60
Susanna Roth, IVL Svenska Miljöinstitutet, 08-598 564 36
Staffan Moberg, Svensk Försäkring, 08-522 785 22
Ämnen
Kategorier
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.