Pressmeddelande -
Kommunen har fullförståelse för de drabbade i Everöd och tittar på eventuell avgiftskompensering
Ansvariga politiker och tjänstemän i Kristianstads kommun har full förståelse för det besvär som vattenföroreningen i Everöd har burit med sig och arbetar så fort vi kan för att hantera situationen. I dag slogs det fast att det finns en gemensam politisk vilja att de boende i Everödstraken inte ska behöva betala för vattnet under den aktuella tidsperioden. Kommunen tittar just nu på möjligheter för kompensation för dricksvattenavgiften.
Föroreningen har dragit ut på tiden och många boende har varit i kontakt med kommunen angående ersättningsanspråk och i frustration över situationen. Medborgarcenter tar emot alla samtal och skriftliga synpunkter och hanterar dem efterhand.
- Det är djupt beklagligt att det dragit ut på tiden och vi har förståelse för att det här är jobbigt för alla berörda. Vår organisation arbetar så fort den kan för att hantera situationen. Vi tar emot många synpunkter från medborgare och försäkrar att vi gör allt i vår makt för att lösa föroreningsproblematiken, säger Sven Nilsson ordförande i tekniska nämnden.
- Presidierna i tekniska nämnden och kommunstyrelsen är överens över att de drabbade i Everödstrakten bör kompenseras för det otjänliga dricksvattnet. När det gäller kostnaden för förbrukat vatten under perioden och avgiften för dricksvatten tittar kommunens tjänstemän just nu över möjligheterna att kompensera genom sänkt kostnad. Men vi inväntar även ett politiskt beslut i frågan, säger Jesper Persson, vice ordförande i tekniska nämnden.
Samma bakterier som tidigare
De resultat som redovisades under måndagen visade att det är samma sorters bakterier som vi haft i vattnet sedan midsommar. Det rör sig om magtarmbakterien enterokocker, koliforma bakterier och clostridium vilka alla är tarmbakterier. Halterna är betydligt lägre än när det var som värst men provresultaten är fortfarande underkända.
Det har dragit ut på tiden, hur lång tid kan det ta?
- Enligt tidigare erfarenheter i andra kommuner tar det ofta tid att få ut mikrobiologiska föroreningar som kommit in i dricksvattensystem, det finns exempel på att det tagit två till fyra månader men också något exempel där det räckt med ett par veckor, säger Inger Hansson VA-chef och tillförordnad förvaltningschef C4 Teknik.
- Det är svårt att ge prognos på vad som är ”normal” tid.
Hur kan halterna öka utan att det kommit in nya bakterier?
- När systemet rengörs lossar gammal smuts från ledningarna och därför tar det ofta längre tid än som beräknas, säger Inger Hansson VA-chef och tillförordnad förvaltningschef C4 Teknik.
Jag som är drabbad, kan jag få ersättning?
- Vi är överens inom tekniska nämnden att kunderna i området inte ska behöva betala för vattnet under den period vattnet varit smittat. Vi kommer att titta över hur de drabbade kommer kan få ett avdrag när det gäller kostnaden för dricksvatten under perioden, säger Sven Nilsson ordförande i tekniska nämnden.
Det väntas ett formellt beslut i tekniska nämnden och avdraget kommer i så fall att genomföras genom ett retroaktivt avdrag på nästkommande faktura.
Hur stort är avdraget?
Den summan som i så fall dras bort retroaktivt på nästkommande faktura beräknas på ett schablonbelopp per dag som hushållet varit utan tjänligt vatten. Det innebär att den faktura som redan skickats ut ska betalas och att eventuella avdrag görs på nästkommande faktura.
- Den aktuella prissänkningen är relativt liten i sammanhanget och det beror på våra låga kostnader för vatten i Kristianstads kommun. Sänkningen kompenserar för det vatten som använts men inte varit tjänligt, både fast och rörlig avgift för dricksvatten. säger Sven Nilsson, ordförande tekniska nämnden.
För krav på skadestånd för person- och sakskada eller ren förmögenhetsskada så hänvisar vi fortfarande till kommunens skadeståndsblankett som går att få genom att kontakta medborgarcenter, 044-13 50 00.
Den fortsatta utredningen får visa om kommunen är skadeståndsskyldig och varje fall prövas sedan för sig.
Kontakt:
Sven Nilsson, ordförande i tekniska nämnden, 044-13 67 97
Jesper Persson, viceordförande i tekniska nämnden, 0708-24 00 99
Ämnen
Kategorier
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.