Pressmeddelande -
Jubileumsboken Kristianstad 400 år släpps
Från och med i morgon finns den i bokhandeln – jubileumsboken ”Renässansstaden i Vattenriket” som skildrar Kristianstads 400 första år.
Bokens huvudförfattare Ingemar Ottosson introducerade boken vid pressträffen i museets stadsutställning, även redaktionsrådet och kommunfullmäktiges ordförande Sten Hermansson och vice ordförande Göran Wagermark från jubileumskommittén deltog. Jubileumsboken kommer säljas i bokhandeln, på Regionmuseet och på Turistbyrån i Kristianstad.
De 35 författarna bakom jubileumsboken bjuder på en bred och varierad bild av 400-åringen som firas hela 2014.
- Ett av målen med jubileet är att lära oss mer och Kristianstads historia och skapa intresse och stoltheten för staden, boken är en viktig del i att uppnå det målet. Tack till redaktionsrådet för allt arbete ni har lagt ner på boken. Jag och Göran Wagermark var inte med på den tiden då arbetet påbörjades men vi är glada att vara med när den färdiga boken nu släpps, lagom till julhandeln, säger Sten Hermansson, kommunfullmäktiges ordförande.
Bokens stomme utgörs av Ingemar Ottossons kronologiska berättelse om stadens öden och utveckling. Därutöver bjuder boken på fördjupningsavsnitt av ett tiotal författare som borrar ner sig i vitt skilda ämnen. Här bjuds på allt från Kristian Ahlströms betraktelse över sjukvård och epidemier till Susanne Wollingers skildring av Kristianstad som lumparstad. Kulturpersonligheter av olika slag presenteras både av Eva Ström, i kapitlet om Kristianstads tre akademiledamöter, och av Per-Erik Tell i nöjesfördjupningen där bland andra Sigge Wulff och Idol-Calle dyker upp.
- I 400 år har Helge å runnit genom Kristianstad och precis som Helge å har förgrenat sig har staden utvecklats under åren. Det har varit både upp och nergångar och det är det som gör historien så spännande. Vi har stått på en utsiktsplats och kikat över de 400 åren, säger Ingemar Ottosson huvudförfattare till jubileumsboken och avslutar med att tacka Kristianstadsborna för inspirationen.
Ett trettiotal mer eller mindre kända Kristianstadsbor från fyra sekler presenteras i korta personporträtt. Här finns namn som känns igen från stadens gatuskyltar, som Cardell, Milner och Döbeln, men också doldisar som 1700-talets affärskvinna Margareta Swerdfeijer och Sixten Sparres försmådda hustru Luitgard Adlercreutz.
– På omslaget är en målning av Frans Lundberg från 1948. Ambitionen har varit att skapa en jubileumsbok med både bredd och djup, som kan tillfredsställa såväl den allmänt nyfikne som den historiskt bevandrade. Inte minst har vår bildredaktör och formgivare Evelyn Thomasson lagt ner stor möda på att lyfta fram ett bildmaterial som inte tidigare har publicerats för en bredare allmänhet, säger Mats Pettersson, ordförande för Föreningen Gamla Christianstad och projektledare i redaktionsrådet för jubileumsboken.
För mer information:
Mats Pettersson, projektledare för jubileumsboken, tel 044-571 07
Bengt-Åke Kjell, kultur- och fritidschef, Kristianstads kommun, 0733-13 51 81
Barbro Mellander, Regionmuseichef, Kristianstad, tel 0733-13 57 90
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kristianstad växer. I dag har kommunen 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill växa med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.