Pressmeddelande -
Ikaros har landat igen
Älskad och hatad sedan 1966. Saknad sedan 2011. Palle Pernevis skulptur Ikaros är tillbaka på Stora Torg i Kristianstad i blänkande, nyrenoverat skick.
På torsdagen mjuklandade Ikaros i sin stenlagda fördjupning på torget framför Regionmuseet i Kristianstad och planeringsingenjör Michael Sjöland från kommunens tekniska förvaltning, C4 Teknik, drog en lättnadens suck.
– Konstruktionen är skör och oregelbunden och svår att lyfta och flytta. Det märks att det inte är en ingenjör som har gjort den, säger han med ett skratt.
Som alla Kristianstadsbor har han starka känslor för skulpturen och är stolt över uppdraget att få den på plats, i full funktion, igen.
– Konservatorn har gjort ett fantastiskt jobb och vi har satt in ny belysning med ledlampor och fixat vattentillförsel med bra avhärdning, så nu ska den hålla i många år framöver, säger han.
Konservatorn Helena Strandberg har med varsam hand tagit bort kalk, smuts och mossa från stålskulpturen, som nu blänker lika mycket som då den sattes på plats i december 1966.
Den gången rasade en häftig debatt om konstverket lokaltidningarna och på Kristianstads gator och torg. Många ville bli kvitt den moderna skulpturen, som beskrevs som ”en nyårsgåva av järnklumpar och snedvridna rör” eller ”en tröska som brunnit upp” och som allmänt fick öknamnet – eller kanske smeknamnet – ”Flygolyckan”.
Smeknamnet visar i alla fall en viss förståelse för konstverket. Enligt den grekiska mytologin tillverkade Ikaros ett par vingar av vax för att kunna fly från fångenskapen hos kung Minos på Kreta. Men han blev övermodig och flög för nära solen så att vingarna smälte. Palle Pernevis skulptur skildrar det kaotiska ögonblick då Ikaros störtar och spränger vattenytan.
I nära femtio år har Ikaros varit en del av Kristianstads stadsbild. Med jämna mellanrum har diskussionen om skulpturens existensberättigande och placering blossat upp.
– Det finns en hatkärlek till Ikaros bland Kristianstadsborna. Efter att skulpturen togs bort inför rådhusets ombyggnad för tre år sedan har många saknat den. Vi har fått oroliga frågor om när den ska komma tillbaka, säger Ulrika Cedell, kulturutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen i Kristianstads kommun.
Nu har skulpturen åter intagit på sin plats på torget. De närmaste dagarna ska gatstenarna läggas på plats i den grunda dammen, som för tjugo år sedan ersatte det ursprungliga stenkaret. I början av nästa vecka ska allt vara klart för att vattnet på nytt ska kunna svalla, lika starkt som känslorna, över konstverket.
För mer information:
Ulrika Cedell, kulturutvecklare, Kristianstads kommun, tel. 0733-13 61 33
Michael Sjöland, planeringsingenjör, Kristianstads kommun, tel. 0738-53 25 26
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kristianstad växer. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill växa med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.