Pressmeddelande -
Hantverkstjänster vanligaste konsumentproblem i Kristianstad
Hantverkstjänster är fortfarande det vanligaste konsumentproblemet och toppar listan över konsumentklagomål i Kristianstads kommun. Det visar färsk statistik som Konsumentverket tagit fram.
Ett rykande färskt informationsmaterial sprids samtidigt av Konsumentverket för att hjälpa både konsumenter och hantverkare till en bättre affärsrelation.
Totalt har cirka 2 600 ärenden registrerats under 2010 hos konsumentvägledaren i Kristianstads kommun.
Av förra årets 2 600 ärenden handlar cirka 1 600 om klagomål och omkring 1 000 ärenden har registrerats vid statistikrapporteringen som ”information”. Dock skall tilläggas att av dessa cirka 1 000 ärenden, kan anledningen till kontakten och behovet av information bero på att det i grunden handlar om en klagomålshantering.
Cirka 25 procent av klagomålen rör området boende och många av dessa klagomål handlar om hantverkstjänster.
De andra områdena som toppar klagomålsstatistiken i Kristianstad är ”telefoni / mobiltelefoni / internettjänster”och ”fordon (bilköp) och transporter”, och därefter ”Hem- och hushållsprodukter” som bland annat omfattar vitvaror och möbler.
– Många konsumenter klagar på hantverkstjänster varje år, men nu finns ett nytt material från Konsumentverket som kan hjälpa både konsumenten och hantverkaren, säger Ingela Mattsson som är konsumentvägledare i Kristianstads kommun.
Det nya materialet innehåller handfasta råd om vad konsumenten ska tänka på. Ett material som ska ge hantverkaren stöd för att skriva avtal och tipsar om vad som bör vara med i en överenskommelse har också tagits fram. Ofta handlar det om stora investeringar för konsumenten och då vill man känna sig trygg och säker på att det blir ett bra resultat.
Klagomålen på hantverkstjänster handlar många gånger om att arbetet blev dyrare eller inte utfört på det sätt som konsumenten trodde var överenskommet. Därför är det bästa rådet att alltid avtala om vilken omfattning arbetet har, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta. Det är även viktigt att avtala om tilläggsarbeten som kan uppstå under arbetets gång.
– Ett skriftligt avtal minskar risken för missförstånd och det blir lättare för dig att få rätt om du är missnöjd. Vid muntliga överenskommelser står ord mot ord vid en tvist och det kan vara oerhört svårt att bevisa vad som har överenskommits. Därför bör man absolut ha ett skriftligt avtal. Det är viktigt för båda parter, säger Ingela Mattsson.
Ett tips till de företagare som inte redan känner till det, är att det finns särskild information på Konsumentverkets webbplats som riktar sig till just företag.
Det nya broschyrmaterialet kan nås via Konsumentverkets webbplats, www.konsumentverket.se. Broschyrmaterialet är gratis och finns även hos Kristianstads kommuns konsumentvägledare Ingela Mattsson.
Kontakt:
Ingela Mattsson, Kristianstads kommun, tel 044-13 56 67