Pressmeddelande -
Fortsatt positiva trender i årets trygghetsmätning för Kristianstad
Den årliga trygghetsmätningen för Kristianstad visar att Kristianstadsborna generellt känner sig trygga där de bor. Polisens och kommunens långsiktiga trygghetsarbete har gett effekt framför allt på Charlottesborg och Gamlegården.
Resultatet för lokalpolisområde Kristianstad, som omfattar hela Kristianstads kommun, är i år 1,95 på en skala från 0 till 6, där 0 är bäst och 6 är alarmerande. Detta är en liten försämring jämfört med förra årets resultat på 1,86, men den övergripande trenden i kommunen är positiv.
–Trygghetsmätningens resultat behöver ses över tid och i trender. Det faktum att resultatet av tryggheten sjunker något från förra året på totalen i Kristianstad är därför inget vi lägger större vikt vid. Istället vill vi lyfta fram att det långsiktiga trygghetsarbetet ger resultat. Både på Charlottesborg, Gamlegården och Österäng ser vi en positiv trend med ökad trygghet. Där har vi från Polisen, kommunen och civilsamhället haft ett intensivt samarbete med fokus på den fysiska miljön, aktiviteter, kameraövervakning och vistelseförbud för problematiska personer, säger Martin Thorell, kommunpolis i Kristianstad.
Utmaningar i centrum
Trygghetsmätningen visar utmaningar för Kristianstads centrum där känslan av otrygghet ökar. De som bor och rör sig i centrum upplever problem med nedskräpning, berusade och påverkade personer, buskörning och otrygga situationer som påverkar hur man rör sig i centrum.
–Resultaten stämmer bra överens med det bild vi har från vårt brottsförebyggande arbete. För att stärka tryggheten i centrum pågår planering för förändringar i kvarteren och gatumiljön där Kristianstad City är en viktig samarbetspartner. säger kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Johanna Häggberg
–En bred samverkan är avgörande för trygghetsarbetet, och vi har en stark vilja att samarbeta. Lägesbildsgruppen, där representanter från kommunen, polisen och andra aktörer möts varje vecka, spelar en central roll för att vi ska kunna sätta in rätt åtgärder på rätt plats, anpassade efter de olika utmaningar som finns i kommunens olika delar. Flytten av Högskolan Kristianstad till city förväntas också bidra positivt, säger Camilla Palm (M) kommunstyrelsens ordförande.
Åhus mäts för första gången
För första gången är Åhus med i trygghetsmätningen och index är 1,68.
–Åhus är den största orten i kommunen efter Kristianstad och nu har vi fått en utgångspunkt att arbeta vidare med. Problematiken i Åhus som både kommunen och polisen regelbundet diskuterar gäller bland annat skadegörelse, ungdomsgäng och buskörning, säger Johanna Häggberg.
Om trygghetsmätningen
Årets mätning bygger på svar från 1 059 personer av de 2 100 som tillfrågades, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 52,17 procent.
Trygghetsindex i respektive område (resultat från 2023 inom parentes)
- Kristianstad 1,95 (1,86)
- Centrum 3,51 (2,92)
- Charlottesborg 1,97 (2,46)
- Gamlegården 2,49 (3,7)
- Österäng 1,73 (1,65)
- Åhus 1,68 ny 2024
- Övrigt norra 1,86 (1,62)
- Övrigt södra 1,54 (1,76)
I norra respektive södra ingår områden utanför centralorterna Kristianstad och Åhus.
För mer information kontakta:
Martin Thornell, kommunpolis, lokalpolisområde Kristianstad, tel. 010-5614797
Camilla Palm, kommunstyrelsens ordförande (M), tel. 0733-13 58 48
Johanna Häggberg, drog- och brottsförebyggande samordnare, tel. 044-13 55 90
Ämnen
Kategorier
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.