Pressmeddelande -
Ett attraktivt centrum - stadsmiljöprogram för Kristianstad
Ett attraktivt centrum där människor kan mötas och vistas är en förutsättning för en levande stad. Dagens Kristianstad är resultatet av en stadsomvandling som pågått under snart 400 år och för att stadens utveckling ska fortsätta på ett attraktivt sätt har Kristianstads kommun tagit fram ett stadsmiljöprogram för Kristianstad.
– Målet med vårt stadsmiljöprogram är att identifiera och bevara vår renässansstad, säger Ylva Pershaf som är stadsarkitekt i Kristianstads kommun. Här sätter vi upp riktlinjer för hur den offentliga miljön ska utvecklas för att stadens historiska delar ska förenas på ett bra sätt med de moderna.
Stadsmiljöprogrammet ska fungera som underlag och stöd vid bedömningen av olika typer av bygglov och tillståndsansökningar och även då gator, torg och grönytor i stadskärnan ska byggas om.
Allmänheten har fram till den 14 maj möjlighet att lämna synpunkter på Stadsmiljöprogrammet. Programmet finns på kommunens webbplats, www.kristianstad.se, på Medborgarkontoret i Kristianstad och på Stadsbyggnadskontoret, Spannmålsgatan 9, Kristianstad.
Blandning av gammalt och nytt
Dagens Kristianstad är en blandning av gammalt och nytt. Framför allt har fyra perioder satt tydliga spår. Arvet efter grundaren, den danske kungen Christian IV med stadens karaktäristiska rutnät, Heliga Trefaldighetskyrkan, C4-sigillet. Den millitära staden med kasernområden, handelsstaden med en unik blandning av kultur och kommersiell handel i en tät stadsmiljö samt staden i vattenriket som idag är unikt biosfärsområde.
Typiska byggnader och material
– I stadsmiljöprogrammet beskriver vi bland annat hur bebyggelse och material som är typiska för Kristianstad ska används. Vi anser att Vallgatorna inte ska breddas utan deras karaktär av bakgator ska behållas. Typiska material för Kristianstad är den gula klinkerplattan lagd i fiskbensmönster som finns på många trottoarer, berättar Ylva Pershaf.
De två torgens olika karaktärer ska förtydligas och återupprättas. Stora Torg är det representativa torget och Lilla Torg är det sjudande och livliga handelstorget. Sammanhängande promenadstråk med sittplatser längs med vallgravarna och kanalerna bör byggas.
Eftersom det inte finns så många träd i centrala staden bör träd som tas bort ersättas med nya och vara av god kvalité. Boulevarderna bör kantas av dubbla trädrader om gaturummet medger detta.
Små detaljer
Även de till synes små detaljerna bidrar till en helhet om de väljs ut med omsorg. Stadsmiljöprogrammet föreslår en speciell Kristianstadsfärg som ska användas på bland annat bänkar, belysningsstolpar och planteringskärl
– Det är en mörkt skiffergrå färg som anspelar på stadens militära historia samtidigt som den kontrasterar bra mot de dominerande gula och röda toner som finns på bebyggelsen, säger Ylva Pershaf.
För mer information kontakta:
Ylva Pershaf, stadsarkitekt, Kristianstads kommun, 044-13 52 44
Marie Nilsson Shehata, planeringsarkitekt, Kristianstads kommun, 044-13 55 01