Pressmeddelande -
Då var det klart!
Kristianstad bokfestival 2013 bjuder på en sprakande kavalkad av svenska och internationella författare. Alltifrån en australiensisk örfil och en toppolitikers morfar till en analys av den fysiska bokens tillstånd och framtid. Ett 30-tal författare kommer mellan den 5 och 7 september att få trängas med läshungriga bokälskare.
Kristianstad bokfestival har blivit Skånes största litterära arrangemang som förra året samlade 14 000 besökare. Den fjortonde upplagan uppmärksammar e-boken, Edit Södergran, lyrik, det kreativa skrivandet och mycket annat både för ung och gammal som har med det skrivna ordet att göra.
Festivalsprogram bjuder också på såväl en rad välkända som mindre kända författare. Till första kategorin hör författaren Stefan Einhorn som nådde en väldigt stor läsekrets med boken Konsten att vara snäll, på festivalen presenterar han sin nya roman Stenträde. Den likaväl populära författaren Åsa Nilsonne har gett sig in i glömskans land med sin nya bok En passande död. I programmet återfinns Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som marknadsför sin nya bok om hans Morfar dessutom kommer Mikael Bergstrands nya bok att finnas på plats. Ingrid Hedström avslöjar intriger i sin senaste bok Svarta korpar i Villette och Marjaneh Bakhtiari berättar Godnattsagor för barn som dricker. Sölvesborgsättade Patrik Lundberg berättar om att söka sina rötter i en livsomvälvande resa och ungdomsförfattaren Magnus Nordin tecknar samhällets skuggsida.
Årets tema är Boken är död – länge leve boken. Kulturskribenten Annina Rabe, Kristina Lundblad forskare i bokhistoria och Sune Johannesson kulturredaktör på Kristianstadsbladet ska resonera och samtala kring temat. Vad händer med berättelsen och boken i vår digitala värld bland ettor och nollor?
Det innehåller också intressanta internationella författare, så som den franska deckarförfattarinnan Anne Rambach och den australiensisk författare Christos Tsiolkas, som vet att en örfil kan få stora konsekvenser. Danmarks store berättare och resenär Klaus Rifbjerg diskuterar livet och litteratur med Ulf Peter Hallberg. Efter många påstötningar har äntligen festivalen fått ja från den tyska poeten Anja Utler och en av de mer säregna rösterna från England, Selima Hill. Joar Tiberg och Roy Isaksson kompletterar utbudet av högklassig lyrik.
I agendan finns även författarstafett, kreativt skrivande för barn och föreläsningar om författare i exil och musiken i vardagen. Astrid Lindgrens figur Emil kommer att firas och blivande författare kommer att prisas i den årliga novelltävlingen. Den finlandssvenska modernisten Edit Södergran uppmärksammas lite extra med två program, teaterpjäsen Guds djärvaste ängel samt i lördagens avslutande en soaré med Claire Wikholm, Ebba Witt-Brattström och Gunnar Edander.
De numera traditionella bokborden kommer som vanligt stå under lördagen på gågatorna i Kristianstad.
För mer information kontakta festivalsamordnare Anders Nylander, anders.nylander@kristianstad.se eller tlf 044-136725.
Bild: Marjaneh Bakhtiari Fotograf: Mehran Afshar Naderi