Gå direkt till innehåll
Idag signerade Treano Bygg, Tyréns Sverige och Starka Betongelement lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun.
Idag signerade Treano Bygg, Tyréns Sverige och Starka Betongelement lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun.

Pressmeddelande -

Byggbranschen visar framfötterna

Kristianstads kommun har nu skrivit 30 lokala klimatkontrakt med företag inom olika branscher. I dag anslöt Treano Bygg, Tyréns Sverige och Starka till skaran. Att ytterligare tre bolag i byggbranschen signerar lokala klimatkontrakt visar på stor beslutsamhet och tydligt fokus på minskad klimatpåverkan i branschen på såväl lokal som nationell nivå.

I oktober 2023 tecknade Kristianstads kommun de fem första lokala klimatkontrakten med näringslivet. Sedan dess har ytterligare 24 företag och en förening anslutit sig. Det är en viktig signal från näringslivet att hållbar utveckling och affärsutveckling hänger ihop.

– Jag är stolt och glad över att det lokala näringslivet sluter upp och att det är så många som vill förändra. Att hitta nya vägar och affärsmodeller framåt är en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart Kristianstad, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstads kommun.

Byggbranschen mobiliserar för klimatet

Idag skrev ytterligare tre företag lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun. Treano Bygg, Tyréns Sverige och Starka ansluter sig till den växande skaran av företag i byggbranschen som är tydliga med sina klimatambitioner.

– Det är fantastiskt att vi ser en sådan mobilisering från lokala byggföretag och att företagen nu ser affärsmöjligheter genom klimatomställningen. Vi har startat en styrgrupp för att minska klimatpåverkan i våra byggprojekt och genom hela samhällsbyggnadsprocessen, säger Linnéa Skoogh, projektledare Klimatneutrala Kristianstad 2030.

Bygg- och anläggningssektorn står för ca 20 % av växthusgasutsläppen i Sverige. Det behövs åtgärder många områden, till exempel vad gäller byggmaterial, transporter, energi, uppvärmning och avfall. Under 2023 har ett lokalt nätverk för minskad klimatpåverkan i byggbranschen bildats för att dela erfarenheter och kunskaper.

Starka lyfter att företaget vill vara med och skapa förutsättningar för en hållbar framtid:

– Det är självklart att vi ska engagera oss i såväl lokala som nationella initiativ för en klimatneutral byggbransch, säger Lena Holst, koncernchef.

–Det är extra viktigt att sänka betongens klimatpåverkan, eftersom det är världens vanligaste byggmaterial. Betong är i många fall ett material som svårt att ersätta, säger Sara Brantvall, hållbarhetschef på Starka Betongelement.

På många håll runt i landet finns exempel på hur just företag i byggbranschen visar vägen i klimatomställningen genom företagsnätverk, pilotprojekt, nya affärsmodeller och arbetssätt.

– Tyréns ser det som självklart att som innovationsdriven samhällsbyggnadsaktör medverka i klimatkontrakt med Kristianstads kommun. Genom kontraktet ser vi stora möjligheter att bidra med vår kompetens och tillsammans med övriga aktörer skapa hållbara, klimatsmarta och klimatanpassade byggnader, säger Tomas Nilsson, avdelningschef byggnadskonstruktion/projektledning på Tyréns Sverige.

– På Treano har vi de senaste åren utvecklat vårt hållbarhetsarbete till att bli en integrerad del av vår affärsmodell. Vi mäter och målstyr för att öka andelen klimatberäknade och klimatförbättrande byggprojekt och trenden går klart uppåt. Nu ser vi fram emot att vara en del i Kristianstads lokala klimatarbete, säger Jonas Nilsson, arbetschef på Treano Bygg.

Kristianstad fortsätter det konkreta klimatarbetet

Under förra veckan kom det glädjande beskedet att Kristianstad får fortsätta inom innovationsprogrammet Viable Cities och Klimatneutrala Kristianstad 2030. Satsningen omfattar nu 48 kommuner (hälften av Sveriges befolkning!) och sex myndigheter. Från och med nu stärks också samarbetet mellan Kristianstads och Tomelilla kommun för att lära av varandra och samarbeta tätare kring konkreta åtgärder.

Mer information

Linnéa Skoogh, projektledare Klimatneutrala Kristianstad 2030, Kristianstads kommun, telefon: 0734-46 98 720

Tomas Nilsson, avdelningschef byggnadskonstruktion/projektledning på Tyréns Sverige, telefon: 010-45 22 733

Jonas Nilsson, arbetschef på Treano Bygg, telefon: 0733-90 80 81

Sara Brantvall, hållbarhetschef på Starka Betongelement, telefon: 070-000 25 03

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Helen Wighagen

Helen Wighagen

Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 073-313 67 82

Relaterat innehåll

Från vänster: Christina Silverbern (M) kommunstyrelsen, Christian Tillerkvist Sparbanken Syd, Robin Ferlesjö Thage, Henrik Fröberg IFK Kristianstad, Helena Nyholm Sesam Arkitekter, My Engdahl Spolarna, Åsa Sivtoft och Magnus Lund Kristianstads kommun

IFK första föreningen med klimatkontrakt

Kristianstads kommun har senaste året skrivit lokala klimatkontrakt med flera företag inom olika branscher. Idag hölls en ny signering med Sparbanken Syd, Spolarna, Thage och Sesam Arkitekter. Dessutom blev IFK den första föreningen att skriva på ett klimatkontrakt.

Kristianstads näringsliv och kommun vässar ambitionerna med nya klimatkontrakt

Kristianstads näringsliv och kommun vässar ambitionerna med nya klimatkontrakt

Kristianstads kommun har vässat sitt nationella klimatkontrakt med tre skarpa åtaganden för 2024 och idag skrevs en ny omgång lokala klimatkontrakt med näringslivet. Skånemejerier, The Absolut Company, Lyckeby, Krook & Tjäder, Malmberg och T-kartor har nu anslutit sig till arbetet för en snabbare klimatomställning.

De fem första företagen att skriva lokala klimatkontrakt i Kristianstads kommun är Smekab Citylife, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Skanska Hus Syd distrikt Östra Skåne, Knauf Danogips och Consid AB.

De första lokala kontrakten signerade för ökad klimatomställning

Kristianstads kommuns redan aktiva klimatarbete tog idag ett stort kliv framåt genom att de första lokala klimatkontrakten signerades. Det var Smekab Citylife, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Knauf Danogips, Skanska Hus Syd distrikt Östra Skåne och Consid AB som skrev under de historiska kontrakten med kommunen.

Från vänster: Camilla Palm, kommunstyrelsens ordförande, Daniel Jensen, Montico, Jessica Augustsson, Quality Hotel Grand, Madeleine Carlsson, Småkryp, Hanna Elf, Orkla Foods Sverige och Tomas Persson, Mouldex.

Kristianstadsföretagen visar vägen för jordbrukets omställning

Kristianstads kommun är en av 23 svenska städer som ska gå före i klimatomställningen. Med en stor andel jordbruksmark och stark livsmedelsindustri är det naturligt att klimatarbetet fokuserar på mat. Nu har livsmedelsjättar som Orkla Foods Sverige, The Absolut Company, Lyckeby och Skånemejerier skrivit lokala klimatkontrakt med kommunen.