Pressmeddelande -
Allt talar för att falkarna förgiftats
Fyra av pilgrimsfalkarna i den familj som under våren bott i en bolåda på vattentornet i Kristianstad har dött. Besked under onsdagen från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, visar att allt talar för att falkarna har förgiftats.
Undersökningen av de döda falkarna visar att det har varit ett snabbt dödsförlopp. Fåglarna har varit i god kondition och det finns inte några yttre skador eller inre förändringar. Det finns inte heller några tecken på infektion och då återstår bara avsiktlig eller oavsiktlig förgiftning som dödsorsak.
Polisen i Kristianstad har inlett en förundersökning avseende jaktbrott och de kommer tillsammans med SVA att diskutera hur man går vidare med kemiska analyser av fåglarna.
– Det är djupt olyckligt att våra falkar har blivit utsatt för förgiftning, säger Hans Cronert som är naturvårdssamordnare på Biosfärsområde Kristianstads Vattenrike. Det är viktigt att gå vidare och ta reda på viket kemiskt ämne som orsakat dödsfallen och försöka hitta vem som gjort det.
Detta är det första kända fallet av falkförgiftning från Sverige. Däremot har flera fall med avsiktlig förgiftning rapporterats under senare år från kontinenten, det senaste från Österrike i maj i år. Där hade tamduvor preparerats med gift som sedan falkarna fått i sig.
– Man kan verkligen fråga sig varför någon gör så här. Tyvärr är det nog så att det fortfarande kan finnas ett rovfågelshat bland vissa människor även om vi inte hört något sådant när det gäller falkarna i vattentornet, säger Hans Cronert.
Honan och den sista ungfågeln har inte varit synliga på en tid och det befaras att de också är döda. Tyvärr kan det innebära att det dröjer ett par år innan bolådan i Kristianstad blir bebodd igen.
Pilgrimsfalkparet har under våren häckat i boet i vattentornet i Kristianstad. Hela världen har kunnat följa deras liv via webbkameran monterad i bolådan.
För mer information kontakta:
Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket, 0708-77 77 35.
Undersökningsresultaten från falkarna:
Caroline Bröjer, SVA, tel 018-67 40 00.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike är en del av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter naturum och 21 andra besöksplatser.