Pressmeddelande -
10 tips på hur du undviker magsjuka under rötmånaden
Det är vädret som avgör när rötmånaden kommer, men när den är här är det viktigt att du tänker på hur du hanterar din mat. Allt för att minska risken att bli magsjuk. – Varmt väder och hög luftfuktighet gör att bakterier och mögel trivs och har lättare att överleva. Därför måste vi bli extra noga med vår mat, förklarar Ellinor Andersson livsmedelsinspektör miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun.
Begreppet rötmånad kommer historiskt sett dels från vidskeplighet men också av många års erfarenheter. Maten blir helt enkelt snabbare och lättare sämre och med det ökar risken att bli sjuk av den. Vanligtvis infaller rötmånaden i mitten av juli och sträcker sig till mitten av augusti.
Under rötmånaden är det extra viktigt med god personlig hygien och då framförallt handhygien.
– Våra händer är med om mycket och genom att tvätta oss ofta och noga reducerar vi risken för att sprida bakterier via t ex maten. Vädret gör också att luften innehåller större mängder av mögelsporer. På sommaren äter vi gärna ute vilket bidrar till att sporerna lättare når vår mat, berättar Ellinor.
Butiker och restauranger har väldigt goda kunskaper om hur man ska handskas med mat under rötmånaden, men som konsument skadar det inte att vara lite extra uppmärksam. Kontrollera att maten inte stått framme länge och att kall mat hålls kall och varm mat hålls varm. – Vi äter gärna picknick ute i det gröna. Men undvik exempelvis att sitta i kohagar. EHEC finns hos idisslande djur och det behövs väldigt liten mängd för att vi ska bli sjuka. Tänk på handhygienen och transportera maten i kylväska, tipsar Ellinor avslutningsvis.
Ellinors råd och tips
- Tvätta händerna ofta och noga i samband med hantering av mat
- Håll kylkedjan. Ta med dig kylklampar om du har lång väg hem från affären. Vänta inte med att sätta in maten i kylskåpet när du kommer hem.
- Kontrollera att kylskåpet håller rekommenderad temperatur, +4 grader är lagom.
- Undvik att låta maten stå framme länge i värmen. T ex under långa sommarfrukostar
- Diska skärbrädor och knivar noga efter det du skurit rått kött eller kyckling
- Använd inte samma redskap till den färdiggrillade maten som du använt till att förbereda den råa kycklingen eller köttbiten
- Steka alltid igenom kyckling och köttfärs noga.
- Skölj sallader och grönsaker ordentligt. Gärna också färdiga sallader även om det står att de är sköljda.
- Låt inte maten stå framme och svalna innan du sätter in den i kylskåpet utan sätt in den direkt
- Täck över mat som står framme på bordet för att undvika att flugor sätter sig på den. Flugorna kanske kommer direkt från kohagen eller gödselstacken.
Kontakt
Ellinor Andersson
Livsmedelsinspektör
Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen
Tele: 044-13 52 42
E-post: ellinor.andersson@kristianstad.se
Jenny Hall
Kommunikatör
Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen
Tele: 044-15 53 47
E-post: jenny.hall@kristianstad.se
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen drygt 80 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 6 500 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor varje år.