Gå direkt till innehåll
Thomas Bark, Ekestad Folkets Park är årets kulturpristagare

Pressmeddelande -

Thomas Bark, Ekestad Folkets Park är årets kulturpristagare

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2022 är Ekestads Folkets Park  med ordförande Thomas Bark för en kulturgärning med stort hjärta. Årets kulturstipendium tilldelas kontrabasisten och kompositören Amanda Karström.

Besluten togs vid kultur- och fritidsnämndens möte den 15 september. 

Kulturpriset

Kristianstads kommuns kulturpris är på 50 000 kr och delas ut på årets Kulturgala på Kulturkvarteret 28 oktober.

Nämnden tilldelar priset till Ekestad Folkets Park eller Österslövs andelsbyggnadsförening som är det formella namnet med följande motivering:

”Toner av jazz, klassiska kompositioner, världsmusik och skratt av roade barn sprider sig ut över bygden från folkparken i utkanten av en by omgärdad av fruktodlingar. 
Sedan 2001 har en engagerad förening, med en driven eldsjäl till ordförande, lyckats med bedriften att återetablera folkparkens ursprungliga syfte som mötesplats och kulturarena och skapa en scen för musikupplevelser utöver det vanliga."

2003 skrev Kristianstadsbladets recensent Kjell A Johansson:

En ovanlig konsert ägde rum på fredagskvällen /…/. Ännu för ett par år sedan var naturen på väg att återerövra parken med dess träbyggnad, innan föreningen satte igång med sitt röjnings- och renoveringsarbete. Nu hade man på plats en samling musiker som även det kräsnaste konserthus skulle ha tagit emot /…/”

Genom bred samverkan med det lokala kulturlivets olika aktörer har föreningen möjliggjort ett återkommande program med ett fantastiskt musik- och teaterutbud som det senaste året stärkts med en speciell dag för barn och familjer”.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Olsson ringer upp Thomas Bark, ordförande i föreningen och ger honom det trevliga beskedet.
- Jag blir riktigt rörd. Vad fantastiskt! Roligt. Ett fantastiskt erkännande, säger Thomas Bark, som kommer att informera de andra i föreningen.

Kulturstipendium

Årets kulturstipendiat är Amanda Karström, kontrabasist och kompositör. Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”Årets kulturstipendiat rör sig musikaliskt inom improvisation och jazz med målet att bli en ny stjärna på den svenska jazzhimlen. Genom fingrarnas knäppande och stråkens dans över strängarna på kontrabasen framför hon sina egna kompositioner, inspirerade av naturen och sägner från hemtrakten. Vattenrikets föränderlighet, kungsfiskarens glänsande fjäderdräkt och sägnen om Hornet & Pipan från Trolle Ljungby slott omvandlas till toner i hennes sviter och konserter.

Hennes musikaliska resa började på Kommunala musikskolan med fiolen som instrument. På C4 gymnasiet väcktes hennes intresse för kontrabasen och sedan dess har de varit oskiljaktiga. Hon utvecklades vidare i Christianstad Symfoniker och i Kristianstads Storband och med sina fortsatta studier renodlades intresset för jazzen. Våren 2022 examinerades hon vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning jazzmusik.”

För mer information kontakta:
Lena Ohlsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande,  0738-53 27 56.
Ulrika Cedell, kultur- och fritidsförvaltningen, förvaltningschef,  0733-13 61 33.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13

Relaterat innehåll