Gå direkt till innehåll
Skåne Nordost: Första steget taget för innovationsekosystem

Pressmeddelande -

Skåne Nordost: Första steget taget för innovationsekosystem

Innovationsekosystem i östra Skåne är ett forskningsprojekt som syftar till att stärka kunskapen om hur förutsättningar för innovation skiljer sig mellan stad och landsbygd, hur innovationsprocesser organiseras i olika typer av organisationer och vilka karakteristika som ligger till grund för att innovation ska uppstå. Studien är unik i sitt slag då projektet tar sin utgångspunkt i de mindre företagen.

Nu är första delen i projektet avslutad då 1500 företag har besvarat en enkät och resultaten har sammanställts i en första rapport. Nästa steg är att arrangera dialogmöten med företag i regionen och därefter följer ett mer fördjupat analysarbete. Hela projektet avslutas i oktober 2021.

Skåne Nordost är projektledare och två forskare i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping bedriver datainsamling och genomför analyser.

–Det behövs mer kunskap i samhället om huruvida och på vilket sätt den geografiska platsen påverkar innovationer och innovationsprocesser. Vilken roll spelar exempelvis samverkan för företag i städer respektive på landsbygderna? Det är roligt att kunna bidra med sådan kunskap, säger Lina Bjerke, en av forskarna i projektet.

    Urbaniseringstrenden i samhället skapar en utveckling där större städer drar ifrån glesare områden i termer av befolkningstillväxt, företagsetableringar och ekonomisk utveckling. En följd av detta är också en geografisk koncentration av aktörer och faktorer i det innovationsfrämjande systemet. Det geografiska avståndet har betydelse för kunskapsöverföring, kapitaltillgång likväl som för samverkan, vilket kan medföra att företagen i landsbygdskommuner har svårare att integreras i det nationella-, men även i det regionala innovationssystemet.
    För att stärka landsbygdskommunernas position i det regionala innovations-systemet behövs därför mer kunskap om hur förutsättningar, strukturer och processer påverkar utveckling och innovationskraft.

    –Att skapa innovationer innebär att omvandla kunskap till nya tjänster, varor, processer eller arbetsmetoder. Att sträva efter förnyelse och utveckling är en viktig ingrediens i ett företags verksamhet. Innovationer skapar jobb, ökar tillväxt och bidrar till livskraftiga regioner. Vi ser mycket fram emot det fortsatta analysarbetet, säger Sara Johansson, den andra forskaren i projektet.

      Målet med projektet är att identifiera vilka strukturer som behöver stärkas för att förbättra innovationssystemet och framförallt hur landsbygdskommuner bör arbeta strategiskt för att stärka sin roll i det regionala innovationssystemet. Projektet finansieras av Vinnova, Region Skåne Skåne samt de elva kommunerna Ystad, Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo, Höör, Hörby, Kristianstad, Hässleholm, Bromölla, Osby och Östra Göinge.

      För mer information, kontakta:

      Sissi Sturesson, Skåne Nordost, projektledare sissi.sturesson@kristianstad.se tel. 072-885 78 08

      Lina Bjerke forskare i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och forskningsansvarig lina.bjerke@ju.se tel. 0739-10 18 18

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad + Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne där fokus ligger på tillväxt och att fler invånare ska ha arbete. Varje kommun arbetar med dessa frågor också var för sig, men i många utvecklingsfrågor är vi starkare tillsammans, inte minst när vi pratar med gemensam röst regionalt och nationellt. Skåne Nordost består av kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.

      Kontakter

      Malin Bergkvist

      Malin Bergkvist

      Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00