Gå direkt till innehåll
Röster från Näsby och Gamlegården - Välkommen till invigningen av utställningen Att vandra med andra

Pressmeddelande -

Röster från Näsby och Gamlegården - Välkommen till invigningen av utställningen Att vandra med andra

Välkommen att följa med på en vandring genom Näsby och Gamlegården i form av texter och bilder. Projektet Klimatsmarta Näsby bjuder in till vernissage av utställningen "Att vandra med andra" klockan 14 på Gamlegårdens bibliotek den 19 januari. Journalister och allmänhet är hjärtligt välkomna!

På de vandringar som mynnat ut i utställningen har vi mött en småbarnsförälder med hund, en eldsjäl som känner 160 människor boendes i området, lyssnat på en pensionär som kvällstid samlar och återlämnar kundvagnar, mött en funktionsnedsatt musiker i en mångdimensionellt socialt utsatt situation som letar efter någon att tala med, beaktat en självutnämnd fotbollsdomare som samlar ihop till och styr upp spontana fotbollsmatcher på innerområdet, vi har sett hur naturen pinat ett träd, talat med en äldre man som regelbundet ber barnen klättra ner från träd och tak, vi har suttit på bänken under en frivilligt ordnad läxhjälpstimme, vi har talat med villaägare som vilat på sin kratta, vi har sett hemmet utanför hemmet, på ett ställe hade någon slängt en fimp, vi har mött människor på undantag som odlar grönsaker tillsammans men av helt olika skäl, vi har mött en flicka som bor där men sällan är här, vi har träffat ett par pojkar som inte vill bo någon annanstans, vi har uppskattat skillnaden mellan en klyvd ek och en svarvad furustolpe, vi har hört många som vet var gränserna går och vilka man inte bör passera, vi har sett hus som uttrycker vem som bor där, men mest likgiltiga hus, vi har fått veta att däcken får vara kvar, vi har upplevt den levande grönytan mitt i området där filtar, grillar, dofter och sorl av olika språk bryts mot varandra, vi har stått lutade över ett staket till en människa som väntat på ett beslut i 8 år, hittat en bostadsförening som själva säger sig vara en del av lösningen, vi har sett den otämjda naturen från en utsiktspost, sett privat område skyltar där inget privat område finns. Vi har hört rykten om att vissa bara besöker området var fjärde år, förstått att behövande ungdomar ibland kan handla på krita i den lokala kiosken, vi har lyssnat till något som låter som en levande stad.

Vandringarna har resulterat i fotoböcker, sammanställda på olika språk. I dessa böcker har HKR bearbetat samtal från vandringarna i vinjettens form och dramatiserat texterna tillsammans med bilder som tagits under vandringarna.

Så togs materialet fram till utställningen Att vandra med andra

Kärnan i designmetoden att vandra med andra som Högskolan Kristianstad utvecklade i detta projekt byggde på att träffa människor på plats. Metoden syftade till att skapa dialoger med människor som i första hand bor där och i andra hand arbetar där eller besöker området. Metoden bygger vidare på en rad olika forsknings- och designprojekt, som till exempel K3H i projektet Ekostaden i Malmös Bo01 område 2004 till Future City LAB under Köpenhamns kulturnatt 2018.

Vandra med andra var den mest centrala designaktivitet som vi skapade i detta projekt. I dessa vandringar har vi strävat efter att fånga medborgarnas förhoppningar och rädslor. Vår ambition har varit att skapa ett komplement till konventionella metoder som mestadels vill fånga det generella. Detta eftersom vårt fokus här istället har varit att fånga det partikulära, det vill säga saker som skiljer ut Näsby och dess invånare från andra platser i Sverige.

Designaktiviteten byggde på medborgares egna personliga val av promenadstråk för att initiera ett förtroligt samtal om Näsby. Vi har vandrat vid deras sida och tagit del av deras vardagliga aktiviteter, rädslor, mönster, fenomen, känslor, engagemang, förhoppningar, drömmar och drivkrafter. Det har varit en medveten strategi att inte direkt beröra klimatfrågor, för att inte låta alldeles för uppenbara, förväntade och välkända lösningar ställa sig i vägen. Den valda metoden försöker fånga det stökiga, sammansatta och spretiga som karaktäriserar området. Angreppssättet erbjuder medborgare "handtag" som bidrar till att diskutera och arbeta med sin framtida livsmiljö med fokus på klimatsmarta lösningar.

Bakgrund Klimatsmarta Näsby

Städer växer snabbt och detta kräver att beslutsfattare och chefer fattar kloka beslut om till exempel markanvändning, transportsystem och rumslig layout. När städer växer och byggs om, blir det lika viktigt att minimera negativ miljöpåverkan som att säkerställa goda boendemöjligheter och jämlikhet för människor i staden. Denna typ av komplexa samhällsutmaningar behöver hanteras av ett flertal olika aktörer. Intressenter och medborgares deltagande i beslutsfattande och förbättring av utformning och leverans av offentliga tjänster blir nödvändig. Hållbara utvecklingsprojekt syftar till att skapa urbana rum där välbefinnande främjas genom nya former av styrning och större ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Projektet “Klimatsmarta Näsby” bedrevs i samarbete mellan Kristianstads kommun, Krinova Science & Incubator Park och Högskolan Kristianstad och pågår från 1 januari 2021 till 30 juni 2023. Projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond.

HKR, som presenterar denna utställning, hade rollen att utforska hur medborgare kan involveras i denna typ av förändringsarbete. Att "vandra med andra" blev den bärande designmetoden för att inkludera det sociala ur ett medborgarperspektiv utifrån den situation som råder specifikt i Näsby och Gamlegården i Kristianstad - vilket också utställningen är ämnad att spegla.

Har du frågor om utställningen, kontakta:

Michael Johansson och Kari Rönkkö
Avdelningen för Design, fakulteten för Ekonomi, Högskolan Kristianstad

E-post: michael.johansson
Telefon: 044-2503195

E-post: kari.ronkko@hkr.se
Telefon: 044-2503192

Läs mer om projektet Klimatsmarta Näsby.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Eva Mårtensson

Eva Mårtensson

Presskontakt Kommunledning, politik Tf kommunikationschef 0733-13 57 10
Malin Bergkvist

Malin Bergkvist

Presskontakt Allmänna frågor Kommunikationsstrateg 0738-53 21 00
Henrik Wester

Henrik Wester

Presskontakt Tekniska förvaltningen (C4 Teknik) Informatör 0738-53 23 70
Sofia Liljedahl

Sofia Liljedahl

Presskontakt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 53 47
Ulrica Capion

Ulrica Capion

Presskontakt Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunikationsansvarig 044-13 65 66
Annika Bergh

Annika Bergh

Presskontakt Omsorgsförvaltningen Kommunikatör 072-467 86 45
Mejra Ferhatbegovic

Mejra Ferhatbegovic

Presskontakt Arbete och välfärdsförvaltningen (Socialförvaltningen) Kommunikatör 072-885 81 00
Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13
Therese Kampf

Therese Kampf

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikatör 0734-69 86 79
Louise Jennfors

Louise Jennfors

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 56 45
Åsa Pearce

Åsa Pearce

Presskontakt Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Informationsansvarig 0733-13 64 62

Relaterat innehåll