Gå direkt till innehåll
I dag är firas studentexamen i Kristianstad. Men vad händer sedan? Med ungdomsjobb av olika slag kan kommunen öppna nya vägar mot framtiden.
I dag är firas studentexamen i Kristianstad. Men vad händer sedan? Med ungdomsjobb av olika slag kan kommunen öppna nya vägar mot framtiden.

Pressmeddelande -

Nya jobb för unga i Kristianstads kommun

Satsningen på ungdomsjobb ger ett 50-tal ungdomar chans till arbete i Kristianstads kommun i höst. Jobben syftar till att ge inblick i yrkeslivet, ge arbetslivserfarenhet och inspirera unga till att vidareutbilda sig för att arbeta i kommunala yrken.

– Läget är svårt för unga på arbetsmarknaden, särskilt om de inte har slutfört gymnasiet. Coronapandemin har försvårat läget ytterligare, och vi måste använda alla möjligheter för att få ungdomarna vidare till sysselsättning och studier, säger Radovan Javurek, ordförande i arbete och välfärdsnämnden

Jobben riktar sig till tre olika målgrupper. En grupp som inte har klarat riktigt alla kurser i gymnasiet och kan studera färdigt samtidig som de jobbar, en grupp som vill ha helgjobb och en grupp som har klarat av gymnasiet och vill provjobba i ett kommunalt yrke.

Studier + ungdomsjobb 50%
Ungdomar som nyligen har gått ut gymnasiet men saknar en del poäng och planerar att slutföra gymnasieutbildningen under hösten kan få arbeta 50 procent inom ett kommunalt yrke samtidigt som de studerar. Ansökan öppnas i dag, på skolårets sista dag, på kommunens webbplats www.kristianstad.se/ungdomsjobb50

Prova på-jobb på helger
Genom projektet Arbetslivskunskap kan ungdomar få jobb i kommunen under fyra helger i höst. Uppgiften är att hålla rent och snyggt i Kristianstad. Redan under sommaren plockar omkring 200 ungdomar skräp under sitt ferie- eller helgarbete runt om i kommunen. Nu öppnas möjligheten för fler att göra det som prova på-jobb under hösten. Prova-på-jobben är del av projektet Arbetslivskunskap, som finansieras av Länsstyrelsen och syftar till att ge i första hand nyanlända ungdomar en introduktion i arbetslivet. Ansökan öppnar den 5 juli på kommunens webbplats.

Provjobb i kommunala yrken
Ungdomar som har slutfört gymnasiet och är nyfikna på att arbeta på ett kommunalt yrke kan söka ett arbete under cirka två månader på någon av kommunens förvaltningar. Ungdomarna får chans att prova på jobb inom skola, omsorg, administration eller praktiskt arbete. Arbetet kan även kombineras med studier för dem som vill läsa in behörighetsämnen för att kunna söka till högskolan. Genom att erbjuda ungdomarna anställning under en tid hoppas kommunen inspirera fler att vilja arbeta och utbilda sig inom kommunala yrkesområden. Ansökan öppnar den 30 juli på kommunens webbplats.

Till största delen möjliggörs satsningen på ungdomsjobb av de omkring 200 miljoner kronor som regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela till kommunerna för att stärka möjligheten att skapa jobb för ungdomar under 2021.

– Det här kan bli ett första steg in på arbetsmarknaden och en chans för ungdomar att upptäcka de breda yrkesmöjligheter som finns i en kommun. Omvänt är det ett sätt för kommunen att locka unga till yrkesområden där vi vet att det kan bli svårt att rekrytera framöver. Om matchningen blir lyckad kan det ge en stor vinst för båda parter, säger Linda Andersson, enhetschef för matchningsgruppen inom arbete och välfärdsförvaltningen, som den närmaste tiden har ett styvt jobb med att pussla ihop de sökande med arbetsplatser runt om i kommunen.

För mer information:
Radovan Javurek (L), ordförande, arbete och välfärdsnämnden, tel. 044-13 62 02
Linda Andersson, enhetschef, Matchningsgruppen, tel. 044-13 62 09

Ämnen

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 85 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Eva Mårtensson

Eva Mårtensson

Presskontakt Kommunledning, politik Tf kommunikationschef 0733-13 57 10