Gå direkt till innehåll
Skiss av Pia Sandström
Skiss av Pia Sandström

Pressmeddelande -

Första land art-konstverket i Kristianstads kommun invigs

Onsdagen den 8 juni invigs Kullarna (Rymd för tanke och Handling av mark), Kristianstads kommuns första land art-konstverk, vid Sånnaskolan i Åhus.

Kullarna är ett land art-verk av Pia Sandström. Land art är en konstföreteelse som kan beskrivas som skapande av konst ute i naturen, ofta av material som finns i naturen. Konstverken placeras inte i landskapet utan landskapet är utgångspunkten för deras skapelse. I konstverket Kullarna (Rymd för tanke och Handling av mark) har konstnären arbetat i process med Sånnaskolans landskap och framför allt den vilda delen av skolgården. Verket utgörs av kullar av sandmark som formats av människors rörelse över platsen. Dolt i jorden finns fröreserver som kommer att aktiveras av ”störningen”, det vill säga bearbetandet av jorden när kullarna gror och växer. Över platsen markeras stigar och formade fält. ”Medvetet eller omedvetet, med ett aktivt eller passivt förhållningssätt sätter våra handlingar spår i landskapet och in i framtiden” kommenterar Pia.

Konstverket: Kullarna (Rymd för tanke och Handling av mark)
Konstnär: Pia Sandström

När: Onsdag 8 juni
Tid: Klockan 10.00
Var: Sånnaskolan, Åhus

Lena Ohlsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, invigningstalar.
Filippa Forsberg, intendent för offentlig konst, Kristianstads konsthall, introducerar konstverket.
Pia Sandström, konstnär, presenterar Kullarna och processen.
Maja Magnusson, konstpedagog, Kristianstads konsthall bjuder in till workshop efter invigningen för alla intresserade. Workshop - kom titta nära. Vi avbildar kullarnas spännande biotop med rolig och enkel tryckteknik.

Medier är välkomna under invigningen.

Kontakt: Lotta von Bültzingslöwen, kulturstrateg Kristianstads kommun, lotta.von.bultzingslowen, 073-853 25 61

Kristianstads kommun tillämpar sedan 2008 1 %-regeln. Den innebär att 1 % av budgeten för större om- och nybyggnationer avsätts till konstnärlig gestaltning.

Ämnen

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 86 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13