Gå direkt till innehåll
Kristianstads kommuns kulturpristagare 2020
Kristianstads kommuns kulturpristagare 2020

Pressmeddelande -

André Wolff är Kristianstads kommuns kulturpristagare 2020

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2020 är den internationellt erkände fotografen André Wolff. Beslutet togs vid dagens möte med kultur- och fritidsnämnden. Priset är på 50 000 kr och delas ut på Kulturkvarteret 23 oktober.

Nämnden valde André Wolff med följande motivering:

”Årets kulturpristagare är en internationellt erkänd fotograf, uppvuxen i Åhus, baserad i Paris och Beirut. Hans bildvärld är berörande, stark och rik på kontraster. Den skiftar mellan fotoreportage från utsatta krissituationer i Afrika, Georgien, Mellanöstern till modevärldens färgstarka designgalleri och porträtt av modeikoner. Framgångsrikt representerad i tidningar över hela världen - New York Times, Sunday Times, Guardian, National Geographic, Vogue, Elle och med uppdrag för bland annat Chanel, Dior, Filippa K, och Peak Performance - tar han sig tiden att regelbundet återvända, men också stanna till i sin hembygd.

Hans foton syns i olika utställningssammanhang vid nationella och internationella kulturinstitutioner i bland annat Stockholm, Wien och Tokyo och han är representerad i samlingen på Victoria and Albert Museum i London. Han har tidigare tilldelats Awards Picto Prize “Jeune Photographie de Mode” (2000), Hasselblad Foundation Artist Residence Grant in Capri (2010), Langmanska Kulturfonden för att publicera sin första bok “Kings of Faro” (2015) som lyfter samspelet mellan natur och människa.

Årets kulturpristagare har världen som arbetsfält men kommer sedan 2015 årligen under vårvintern tillbaka till Kristianstad för att i sitt pågående fotoprojekt dokumentera Sveriges lägsta punkt och dess närliggande naturområde inom Kristianstads Vattenrike.”

Vi når André på en linje från Kairo: ”Wow, jag tackar så jättemycket... Verkligen jätteroligt. Jag är verkligt hedrad.

-

Årets kulturstipendiat är Rickard Hasslinger. Han får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”Årets kulturstipendium tilldelas en person med stort hjärta för en scenkonstform fri från ord som kan kommunicera över ålders- och språkbarriärer. Årets stipendiat vill ge en röst åt mim, och sprida den rörelsebaserade scenkonsten.

Som tioåring inleddes intresset för skådespeleri då han äntrade teaterscenen på Kulturhuset Barbacka. Teaterintresset förde honom vidare till studier inom skådespeleri och teaterpedagogik och 2013 tog han examen i mimskådespeleri vid Stockholms Dramatiska Högskola.

Stipendiaten är en skådespelare, producent och teaterpedagog som brinner för att förmedla den rörelsebaserade scenkonsten. Han är djupt engagerad i internationella mötesplatser för mim, som festivalen Gbgmimefest i Göteborg och är i år aktuell i barnteaterföreställningen om vänskap och lek, Kurt och Kio vid Teater 3.

Årets kulturstipendiat vill förmedla styrkan i mim som konstart och som gränsöverskridande språk. ”

För mer information om pris och stipendium, vänligen kontakta kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson 0738-53 27 56.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 85 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Kristina Jungbeck

Kristina Jungbeck

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Informationsansvarig 0733-13 53 13

Relaterat innehåll