Gå direkt till innehåll
I Kristianstads kommun används Skapande skola-medlen till att förstärka och utöka arrangemangen i Kulturnyckeln, som är kommunens kulturgaranti.
I Kristianstads kommun används Skapande skola-medlen till att förstärka och utöka arrangemangen i Kulturnyckeln, som är kommunens kulturgaranti.

Pressmeddelande -

2 020 000 kr till Kristianstads kommun och Skapande skola

För tolfte året fördelar Kulturrådet pengar till landets kommunala och fristående skolor via deras huvudmän. I dagarna kom beskedet att Kristianstads kommun erhåller 2 020 000 kr i Skapande skola-medel för nästa läsår.

Sammanlagt handlar det om en summa på 180 miljoner kronor fördelat på 257 kommunala och 129 fristående huvudmän. Pengarna är öronmärkta till kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer, där fokus ligger på barns eget skapande och konstnärlig fördjupning.

I Kristianstads kommun används Skapande skola-medlen till att förstärka och utöka arrangemangen i Kulturnyckeln, som är kommunens kulturgaranti. 27 maj presenterades programmet för läsår 2020/2021 på en digital kulturombudsträff. Programmet finns att läsa och ladda ned på www.kristianstad.se/kulturnyckeln.

- Vi är väldigt glada och stolta över att Kristianstads kommun ännu ett år blivit beviljade en så stor summa från Kulturrådet. Detta gör att vi kan erbjuda ett ännu bättre program i Kulturnyckeln och att barnen och eleverna får möjlighet att, tillsammans med professionella kulturaktörer, utveckla sitt egna skapande genom olika konstuttryck, säger Karin Haskå, kultursamordnare för Kulturnyckeln.

Vad är Kulturnyckeln?
Kulturnyckeln är Kristianstads kommuns kulturgaranti som innebär att ALLA barn och elever har möjlighet att ta del av kultur i förskolan och grundskolan. Programmet är utformat så att olika årskurser, från 3 år i förskolan till och med årskurs 9, möter olika typer av kultur, såsom teater, kulturhistoria, litteratur, dans, musik mm.

Kulturnyckeln innehåller tre delar: upplevelse, eget skapande och kompetensutveckling. Det innebär att barn/elever regelbundet möter kultur både genom att själv få delta och prova på, men också bjuds in till professionella kulturupplevelser. För att kunna göra kultur mer närvarande i undervisningen erbjuds skolans pedagoger kompetensutveckling i flera olika kulturämnen.

Vad är Skapande skola?
Skapande skola är statliga medel som huvudmän årligen kan söka från Kulturrådet och syftar till att konst och kultur integreras i förskolan och grundskolan på lång sikt. Det bidrar till att barn får större möjligheter till eget skapande genom professionell kultur. Samtidigt medverkar projekten genom fördjupningen i olika konst- och kulturuttryck till nya arbetssätt i skola och förskola.

Mer information och kontaktperson:
Karin Haskå
Kultursamordnare Kulturnyckeln0733-13 64 76
karin.haska@kristianstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi lyfter tillsammans. I dag har kommunen 85 000 invånare och här finns fortfarande gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstads kommun ansvarar bland annat för skola, omsorg, färskt vatten och gator. Vi har 7 400 anställda och omsätter cirka 7 miljarder kronor varje år.

Kontakter

Louise Jennfors

Louise Jennfors

Presskontakt Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikatör 0733-13 56 45